CRIZA DIN UCRAINA: Îndemnurile opoziţiei la revoluţie "ameninţă securitatea naţională", afirmă Ianukovici

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denunţat marţi îndemnurile la revoluţie lansate de către opoziţia proeuropeană, pe care le-a catalogat drept o "ameninţare la adresa securităţii naţionale", după care a participat la o încercare de mediere din partea UE şi Statelor Unite.

700 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Îndemnurile opoziţiei la revoluţie "ameninţă securitatea naţională", afirmă Ianukovici

Viktor Ianukovici (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

După o noapte marcată de confruntări, soldate cu răniţi, între manifestanţi şi poliţişti, în centrul Kievului, Ianukovici i-a primit pe cei trei predecesori ai săi la şefia statului, gest pe care l-a prezentat ca pe un prim pas către negocieri cu opoziţia.

"Îndemnurile la revoluţie constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale", a declarat Ianukovici în cursul unei întâlniri cu Leonid Kucima, Leonid Kravciuk şi Viktor Iuşcenko.

El a declarat că a cerut eliberarea anumitor manifestanţi arestaţi în cursul unor confruntări cu poliţia pe 1 decembrie şi a anunţat că Guvernul său va continua să negocieze un acord de asociere cu UE.

O delegaţie condusă de vicepremierul Serghii Arbuzov urmează să efectueze miercuri o vizită la Bruxelles, în vederea unor discuţii pe tema parteneriatului economic pe care conducerea ucraineană a refuzat să îl aprobe la sfârşitul lui noiembrie, preferându-i o apropiere de Moscova, provocând cea mai puternică mobilizare a opoziţiei de la "revoluţia portocalie" din 2004 şi până în prezent.

El a declarat că speră să se ajungă la un acord cu UE "până în martie", apreciind că acest lucru depinde "şi de Comisia Europeană".

Însă Ianukovici a rămas ferm în privinţa manifestanţilor, care reclamă de peste două săptămâni, în Piaţa Independenţei, în capitala ucraineană, o nouă putere, apreciind că Ucraina, care se confruntă cu o gravă criză economică, are nevoie de stabilitate.

Noaptea de luni spre marţi a fost marcată de noi confruntări între manifestanţi şi poliţişti, care au îndepărtat baricade instalate în cartierul guvernamental cu scopul de a bloca funcţionarea preşedinţiei şi serviciilor premierului.

Potrivit partidului Svoboda (de opoziţie), zece manifestanţi au fost răniţi de forţe antirevoltă, care au utilizat bastoane.

- Supraveghere strictă din partea poliţiei

În această atmosferă tensionată, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, a venit la Kiev pentru a se întâlni cu preşedinte, pentru ca apoi, marţi seara, să întâlnească reprezentanţi ai opoziţiei.

UE a subliniat că nu este vorba despre o "mediere oficială", o asemenea sarcină revenind "forţelor politice ucrainene".

Într-un demers oficial, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Asiatice Victoria Nuland urma să se întâlnească, de asemenea, cu Ianukovici, marţi. Diplomata americană a efectuat o vizită la Moscova, în cursul căreia a îndemnat Rusia să-şi folosească influenţa pentru a ajua la găsirea unei ieşiri din criză.

Înainte să plece spre Kiev, reprezentanta diplomaţiei UE a declarat că se teme că presiunea sporită exercitată de către forţele de ordine asupra opoziţiei, care ocupă piaţa centrală din capitală, poate conduce la o "derariere" a procesului de căutare a unei ieşiri din criză.

Barierele ridicate de către opoziţie în cartierul guvernamental deispăruseră, iar manifestanţii au fost împinşi în Piaţa Independenţei şi pe o porţiune a bulevardului Kreşciatik, în apropiere, şi au fost plasaţi sub o supraveghere strictă din partea poliţiei.

Percheziţii în forţă au fost efectuate luni seara în sedii ale partidului Batkivşcina, al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, de unde au fost confiscate servere şi material informatic.

Câteva sute de manifestanţi erau prezenţi marţi, în continuare, în Piaţa Independenţei, în contextul în care se înregistrau minus şapte grade Celsius.

"Sunt îngrijorat", a declarat pentru AFP un manifestant, Oleksandr Frolov, în vârstă de 48 de ani.

"Ăştia sunt nişte bandiţi, nu vor renunţa la putere cu una, cu două. Vor merge până la capăt", a continuat el, referindu-se la conducerea ucraineană.

La fel ca luni, poliţia a închis staţiile de metrou care dau spre Piaţa Independenţei, motivul oficial fiind o ameninţare cu bombă.

Opoziţia, care a mobilizat duminică sute de mii de persoane la Kiev, îl acuză pe Ianukovici că pregăteşte în secret aderarea Ucrainei la uniunea vamală creată de Moscova împreună cu alte alte foste republici sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici