Criza economică mondială ameninţă securitatea SUA

Criza economică mondială constituie principala îngrijorare a Statelor Unite pe termen scurt în materie de securitate, a declarat joi directorul serviciilor de informaţii americane, Dennis Blair, prezentând raportul său anual Congresului.

39 afișări
Imaginea articolului Criza economică mondială ameninţă securitatea SUA

Directorul serviciilor de informaţii americane, Dennis Blair (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Blair a apreciat şi că serviciile americane de informaţii sunt nesigure în legătură cu intenţiile Iranului şi nu ştiu dacă această ţară intenţionează să dezvolte arme nucleare. Teheranul "păstrează însă această opţiune pe masă", a declarat el.

Potrivit serviciilor americane de informaţii, Iranul nu şi-a relansat programul pentru a fabrica arma nucleară, oprit în 2003, a adăugat el.

Cu toate acestea, "deşi nu ştim dacă Iranul intenţionează în prezent să dezvolte arme nucleare, apreciem că Teheranul cel puţin păstrează această opţiune pe masă", a explicat Blair.

De asemenea, el a precizat că reţeaua al-Qaida este "mai puţin eficientă decât în urmă cu un an", dar continuă totuşi să pregătească atentate în Occident.

"Din cauza presiunii pe care noi şi aliaţii noştri am exercitat-o asupra conducerii al-Qaida din Pakistan, şi a declinului continuu al celei mai importante aripi al-Qaida din regiune, în Irak, al-Qaida este mai puţin performantă şi eficientă decât în urmă cu un an", a explicat el.

"În pofida acestor succese, al-Qaida, aripile şi aliaţii săi rămân inamici periculoşi" şi "apreciem că al-Qaida continuă să planifice atentate în Europa şi Occident", a avertizat oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici