Criza economică, situaţia mediului şi problemele din Iran, principalele subiecte pe agenda G8

Criza economică şi financiară globală, situaţia mediului înconjurător şi criza din Iran sunt principalele subiecte pe agenda summitului G8, programat să se desfăşoare de miercuri până vineri în oraşul italian L'Aquila, devastat în urma puternicului seism din aprilie.

68 afișări
Imaginea articolului Criza economică, situaţia mediului şi problemele din Iran, principalele subiecte pe agenda G8

Criza economică, situaţia mediului şi problemele din Iran, principalele subiecte pe agenda G8 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"L'Aquila, capitala durerii, va deveni capitala lumii", a declarat premierul Italiei, Silvio Berlusconi, care a decis mutarea summitului G8 din Sardinia în urma cutremurului produs pe 6 aprilie în regiunea Abruzzo, soldat cu 299 de morţi.

În contextul în care legitimitatea G8 este erodată din cauza G20, Italia a invitat la summit încă 17 ţări asociate şi zece organizaţii internaţionale.

Cea mai gravă criză economică de după al II-lea Război Mondial va fi unul din subiectele principale ale summitului. Potrivit lui John Kirton, profesor la Universitatea din Toronto, summitul va fi o ocazie de dezbateri ample şi căutare a unei strategii de ieşire din criză. Italia a anunţat că intenţionează să adopte un set de reguli comune în cadrul sistemului financiar internaţional.

În cursul zilei de joi, când se va discuta despre situaţia mediului, sunt invitaţi reprezentanţii G5 - Africa de Sud, Brazilia, China, India, Mexic -, dar şi cei ai Australiei, Indoneziei şi Coreei de Sud. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, crede că G8 trebuie să reafirme foarte clar obiectivul limitării încălzirii climatice la maxim două grade Celsius.

Pe plan diplomatic, criza apărută în Iran după realegerea în funcţia de preşedinte a lui Mahmoud Ahmadinejad va fi un alt subiect important al G8. Iranul, suspectat că doreşte să se doteze cu arme nucleare, va fi, de asemenea, în centrul discuţiilor privind neproliferarea, la fel ca şi Coreea de Nord.

Ţările africane le vor reaminti liderilor G8 despre promisiunile de ajutor, în contextul în care aproximativ un miliard de oameni suferă de foame în întreaga lume.

În cursul summitului, sunt programate proteste la Aquila şi Roma, unde au fost create importante dispozitive de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici