Criza energei. SUA denunţă presiunile energetice ale Rusiei asupra Europei. Moscova anunţă că vrea să ajute UE

  • Administraţia Joe Biden denunţă presiunile energetice exercitate de Rusia asupra Uniunii Europene
  • Jake Sullivan: "Rusia are o istorie a acţiunilor de utilizare a energiei ca instrument de presiune, ca armă politică"
  • Serghei Lavrov: "Suntem pregătiţi să ajutăm Europa să depăşească această criză, dar Europa trebuie să recunoască necesitatea acţiunilor reciproce"
2053 afișări
Imaginea articolului Criza energei. SUA denunţă presiunile energetice ale Rusiei asupra Europei. Moscova anunţă că vrea să ajute UE

Criza energei. SUA denunţă presiunile energetice ale Rusiei asupra Europei. Moscova anunţă că vrea să ajute UE

Administraţia Joseph Biden a denunţat presiunile energetice exercitate de Rusia asupra Uniunii Europene, avertizând că va colabora cu Bruxellesul pentru identificarea de soluţii, iar, pe fondul criticilor, Moscova a anunţat disponibilitatea de a ajuta Europa, cerând însă reciprocitate.

"Rusia are o istorie a acţiunilor de utilizare a energiei ca instrument de presiune, ca armă politică. Îi voi lăsa pe alţii să stabilească dacă este cazul de această dată", a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

"Ceea ce spun eu este că Statele Unite au preocupări reale, dintr-o varietate de motive, că furnizarea de energie nu ţine pasul cu necesarul pentru relansarea economică, iar noi avem interesul fundamental să vedem că resursele energetice globale, inclusiv gazul şi petrolul, sunt la niveluri suficiente pentru a susţine relansarea economică mondială, nu pentru a o bloca. Am vrea să fim aliniaţi cu Europa în această propunere puternică de a vedea că resursele energetice sunt suficiente pentru necesarul relansării", a subliniat Jake Sullivan, conform site-ului Politico.eu.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins, miercuri, criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii Uniunii Europene sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare. "Toate politicile lor au fost în sensul renunţării la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli", a declarat Vladimir Putin, potrivit Agenţiei France-Presse, în cursul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus. Uniunea Europeană îşi asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, dar în ultimii ani a semnalat că vrea diversificarea surselor de energie.

Comisia Europeană a anunţat marţi că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural. "Verificăm aceste informaţii, împreună cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil de reglementările privind concurenţa; în mod evident, este o chestiune gravă", a declarat comisarul european al Energiei, Kadri Simson, conform agenţiei Reuters.

Rusia anunţă că vrea să ajute Europa să depăşească actuala criza energetică, dar solicită reciprocitate

"Compania Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de ţările europene, ba chiar furnizează în exces. Suntem pregătiţi să ajutăm Europa să depăşească această criză, dar Europa trebuie să recunoască necesitatea acţiunilor reciproce. Şi noi suntem dependenţi de cei care cumpără gaz de la noi", a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul că vrea să saboteze cooperarea energetică dintre UE şi Rusia. "Statele Unite afirmă sec că a coopera cu Rusia este contrar intereselor europene în materie de securitate energetică. Vor să traseze limite între noi şi să distrugă interdependenţa", a subliniat ministrul de Externe de la Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici