CRIZA IMIGRANŢILOR. Human Rights Watch: Două treimi dintre copiii refugiaţilor sirieni aflaţi în Turcia nu merg la şcoală

Două treimi dintre copiii refugiaţilor sirieni din Turcia nu merg la şcoală, relevă Human Rights Watch (HRW), relatează DPA în pagina electronică.

532 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR. Human Rights Watch: Două treimi dintre copiii refugiaţilor sirieni aflaţi în Turcia nu merg la şcoală

CRIZA IMIGRANŢILOR. Human Rights Watch: Două treimi dintre copiii refugiaţilor sirieni aflaţi în Turcia nu merg la şcoală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Dintre cei peste 700.000 de copii sirieni de vârstă şcolară, doar 200.000 au frecventat anul trecut cursurile unei instituţii de învăţământ, potrivit raportului, care evidenţiază barierele lingvistice şi dificultăţile financiare cu care se confruntă familiile de refugiaţi.

Lipsa şcolarizării ar putea avea consecinţe periculoase asupra unei generaţii întregi, avertizează HRW.

"Dacă un copil nu merge la şcoală, acest lucru va crea probleme mari în viitor - aceşti copii vor ajunge pe străzi, vor merge înapoi în Siria să moară pe câmpul de luptă, vor fi radicalizaţi prin reţele extremiste ori vor muri pe mare încercând să ajungă în Europa", se arată în raport

HRW îndeamnă Turcia şi comunitatea internaţională să asigure şcolarizarea refugiaţilor din Turcia.

Ministerul turc al Educaţiei a permis copiilor sirieni să urmeze cursuri în şcoli publice începând din septembrie 2014, însă problema lipsei de sprijin pentru cei care nu vorbesc limba turcă persistă, iar şcolarizarea în arabă este limitată.

Alţii copii muncesc pentru a-şi ajuta familiile, potrivit HRW.

Activistul pentru drepturile copilului Kailash Satyarthi, laureat al Nobelului pentru Pace subliniază că întreruperea educaţiei reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări pe termen lung cu care se confruntă familiile de migranţi.

"Sunt necesare investiţii suplimentare" pentru a asigura educaţia continuă a copiilor, a declarat luna trecută pentru DPA activistul indian, îndemnând corporaţiile să-şi direcţioneze o parte din fondurile din acţiuni caritabile pentru sprijinirea statelor în rezolvarea acestei probleme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici