CRIZA IMIGRANŢILOR: Marea Britanie ar urma să accepte mai mulţi refugiaţi sirieni, potrivit unui plan pregătit de Guvern

Premierul britanic David Cameron ar urma să anunţe vineri un plan menit să ajute mai mulţi refugiaţi sirieni, pe fondul presiunilor tot mai mari din ţară şi din străinătate şi acuzaţiilor că Marea Britanie nu se implică în criza imigranţilor din Europa, relatează AFP în pagina online.

2549 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Marea Britanie ar urma să accepte mai mulţi refugiaţi sirieni, potrivit unui plan pregătit de Guvern

CRIZA IMIGRANŢILOR: Marea Britanie ar urma să accepte mai mulţi refugiaţi sirieni, potrivit unui plan pregătit de Guvern (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Cameron a declarat că a fost "mişcat profund" de imaginile cu Aylan Kurdi, băieţelul sirian în vârstă de trei ani care a fost găsit mort pe o plajă din Turcia, şi a adăugat că Marea Britanie îşi va îndeplini "îndatoririle morale".

Presa britanică a relatat că, în condiţiile în care populaţia susţine din ce în ce mai mult ideea de a accepta mai mulţi refugiaţi, Guvernul încearcă să găsească o soluţie.

Ziarele The Times şi The Telegraph au scris că în prezent este întocmit un plan care prevede acceptarea a mii de refugiaţi, dar care ar urma să fie aduşi direct din tabere ONU de la graniţa siriană.

"Detaliile finale privind numărul lor, finanţare şi locul (de găzduire) sunt discutate de urgenţă" la Guvern, a scris The Guardian, citând surse guvernamentale.

"Cameron este convins în continuare că, dacă ar accepta un număr mare de refugiaţi aflaţi deja în Europa, criza s-ar agrava şi ar încuraja haosul", adaugă publicaţia.

Fără să facă comentarii precise, Cameron a declarat joi că Marea Britanie va revizui numărul refugiaţilor pe care îi acceptă, adăugând: "Nu există o soluţie care presupune pur şi simplu să accepţi oameni, trebuie să fie o soluţie cuprinzătoare". "Chiar ne pasă", a subliniat el.

Marea Britanie a acceptat în ultimul an 216 refugiaţi sirieni, conform unei scheme speciale a Guvernului, iar aproximativ 5.000 de sirieni au primit azil de la începutul conflictului în ţara lor, în 2011 - mult mai puţini decât în alte ţări, ca Franţa, Germania sau Suedia.

Londra a refuzat de asemenea sistemul de cote pentru distribuirea solicitanţilor de azil în Uniunea Europană.

O petiţie adresată Parlamentului, care cere Marii Britanii să accepte mai mulţi refugiaţi, a strâns peste 325.000 de semnături, în timp ce grupul de campanie Avaaz a anunţat că 2.000 de britanici s-au oferit să găzduiască familii de refugiaţi.

Pe străzile din Londra, părerile sunt însă împărţite. "Nu pot să cred că nu am făcut nimic până acum", a declarat Victoria Buurman (45 de ani). "Cred că este dezgustător că s-a ajuns să moară copii înainte să recunoaştem că nu acţionăm moral", a adăugat ea, izbucnind în lacrimi.

Dar Souvik Ghosh, un student din India în vârstă de 25 de ani, a declarat că Marea Britanie nu ar trebui să primească mai mulţi imigranţi. "Ar trebuisă existe nişte limite. Pentru că altfel sistemul economic al acestei ţări va fi suprasolicitat", a apreciat el.

Candidaţii la şefia Partidului Laburist i-au cerut la rândul lor lui Cameron să depună mai multe eforturi. Unul dintre ei, Yvette Cooper, a cerut ca Marea Britanie să accepte imediat 10.000 de refugiaţi sirieni, în timp ce Jeremy Corbyn, considerat favorit în cursa laburistă, a adăugat că nu există "o soluţie militară şi cu garduri electrice" la această criză.

Câţiva parlamentari conservatori din partidul lui Cameron i-au cerut de asemenea premierului să facă mai mult.

Critici au venit şi din Europa, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, afirmând că este îngrijorat de poziţia lui Cameron.

"Este adevărat că pacea pe termen lung ar trebui adusă în Siria şi alte ţări afectate de război, dar Marea Britanie are o obligaţie legală şi morală să ofere adăpost celor care fug de război şi persecuţii", a apreciat el. "Adevărul este că, în prezent, Marea Britanie face mult mai puţin decât alte ţări europene".

Peter Sutherland, reprezentantul special al ONU pentru migraţie, a declarat pentru BBC că, în timp ce unele ţări poartă povara crizei imigranţilor, Marea Britanie este printre cele care ar putea face mai mult.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici