Criza politică din R.Moldova nu poate fi soluţionată pe termen scurt

Republica Moldova are nevoie de modificări constituţionale în sensul alegerii preşedintelui prin vot direct, însă nu se întrevede nicio soluţie politică pe termen scurt, comentează site-ul postului Europa Liberă.

17 afișări
Imaginea articolului Criza politică din R.Moldova nu poate fi soluţionată pe termen scurt

Criza politică din R.Moldova nu poate fi soluţionată pe termen scurt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începe să se creeze contextul favorabil unui amendament constituţional care să permită depăşirea actualului impas privind alegerea preşedintelui. Este evident că legile şi practicile electorale din R.Moldova sunt contradictorii şi creează situaţii imposibile. Instanţele - care ar trebui să fie arbitri finali - rămân politizate şi sunt vulnerabile la presiuni", notează Europa Liberă.

"Sunt necesare schimbări constituţionale complexe pentru alegerea preşedintelui prin vot direct şi pentru remedierea altor disfuncţionalităţi ale sistemului, în special lipsa de reprezentare locală în Parlament", subliniază postul citat.

"Imposibilitatea desemnării preşedintelui ţării este o problemă majoră. Dar recurgerea la modificări constituţionale pentru depăşirea crizelor politice reprezintă un alt pericol. Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) riscă să continue o tendinţă îngrijorătoare, anume modificarea Constituţiei de către orice nouă formaţiune ajunsă la putere în funcţie de interesele proprii", adaugă Europa Liberă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici