Criză politică în Italia. Ministrul de Externe îi acuză pe criticii lui Draghi că fac jocul lui Putin

Într-un interviu telefonic acordat vineri publicaţiei POLITICO, Luigi Di Maio i-a acuzat pe criticii lui Mario Draghi că fac treaba preşedintelui rus Vladimir Putin, iar ministrul de externe a lansat un apel pentru ca partidele politice să nu dărâme guvernul în cadrul votului de încredere de săptămâna viitoare din parlamentul italian.

1638 afișări
Imaginea articolului Criză politică în Italia. Ministrul de Externe îi acuză pe criticii lui Draghi că fac jocul lui Putin

"Ruşii sărbătoresc chiar acum faptul că au făcut să cadă un alt guvern occidental", a declarat Di Maio. "Acum mă îndoiesc că putem trimite arme în Ucraina. Este una dintre multele probleme grave".

În cazul în care guvernul se prăbuşeşte, acesta va continua să funcţioneze în interimat cu puteri limitate până după alegeri, a spus el. Acest lucru ar putea duce la paralizie, lăsând ţara fără autoritatea de a continua să înarmeze Ucraina, să ajute familiile cu criza costului vieţii sau să semneze noi acorduri de gaz pentru a acumula rezerve în cazul în care Rusia închide robinetele, a avertizat Di Maio pentru POLITICO.

"Dacă guvernul cade miercuri, nu vom avea puterea de a semna noi contracte energetice şi acest lucru este grav, deoarece ne îndreptăm spre iarnă", a declarat ministrul. 

Mişcarea Cinci Stele, care a făcut parte din coaliţia premierului Draghi, a boicotat joi un vot de încredere, ceea ce l-a determinat pe Draghi să îşi ofere demisia. Şeful statului, Sergio Mattarella, a respins demisia, iar Draghi se va întoarce miercuri în parlament, putând să organizeze un vot asupra guvernului său sau să demisioneze.

Di Maio a declarat că Draghi a fost unul dintre cei mai fermi lideri occidentali care i-au ţinut piept lui Putin. În condiţiile în care Italia este un membru cheie al alianţei occidentale care se opune invaziei Rusiei în Ucraina, Draghi a fost printre primii care au propus sancţiuni puternice şi îngheţarea rezervelor valutare ale Rusiei, precum şi susţinerea candidaturii Ucrainei la UE.

Di Maio a condus cândva Mişcarea Cinci Stele, dar a părăsit partidul în urmă cu o lună, în urma unei dispute legate de trimiterea de arme în Ucraina. El l-a acuzat pe actualul lider al partidului şi fost premier Giuseppe Conte că îl ajută pe Putin, încercând să doboare guvernul unuia dintre cei mai hotărâţi adversari ai Kremlinului. 

"Lucrul incredibil este că acesta este un fost prim-ministru care îl atacă pe Draghi, ajutând propaganda lui Putin şi autocraţia în detrimentul democraţiei", a declarat Di Maio. El s-a referit la un tweet al fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev, care se bucura de eşecul parlamentar al lui Draghi.

Mişcarea Cinci Stele a încercat în ultimele luni să slăbească guvernul de mai multe ori, a spus Di Maio, opunându-se creşterii cheltuielilor de apărare ale Italiei pentru a respecta angajamentele NATO şi cu o rezoluţie în parlament împotriva NATO şi a sprijinului Italiei pentru Ucraina, care a fost salutată de ambasadorul rus la Roma. 

Una dintre principalele preocupări ale lui Di Maio este că Italia nu va putea să îşi adopte bugetul pentru 2023, care trece de obicei prin parlament între iulie şi decembrie.  În cazul în care vor avea loc alegeri în septembrie sau octombrie, este posibil ca un nou guvern să nu fie în funcţie timp de câteva luni din cauza complicaţiilor legate de formarea de coaliţii, întârziind astfel bugetul. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici