Croaţia a semnat Tratatul de aderare la UE

Croaţia a semnat vineri la Bruxelles Tratatul de aderare pentru a deveni cea de-a 28-a ţară membră a Uniuniii Europene. După o lungă noapte de negocieri la Bruxelles, cei 27 de lideri europeni au semnat Tratatul de aderare împreună cu prim-ministrul croat în exerciţiu Jadranka Kosor şi preşedintele Ivo Josipovici.

880 afișări
Imaginea articolului Croaţia a semnat Tratatul de aderare la UE

Croaţia a semnat Tratatul de aderare la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franţa a fost reprezentată de ministrul Afacerilor Europene, Jean Leonetti.

"Sunteţi bineveniţi în familia europeană", a declarat preşedintele UE Herman Van Rompuy către liderii croaţi, menţionând că acesta este "doar începutul drumului pentru Croaţia".

"Înainte de data aderării, reformele trebuie continuate", a subliniat acesta.

"Asistăm la un eveniment istoric care poate fi comparat din punct de vedere al importanţei pentru poporul croat numai cu declararea independenţei", a afirmat preşedintele croat.

Liderul Guvernului croat va participa în continuare pentru prima dată la un summit european, în calitate de observator.

Asumându-şi consecinţele aderării pripite a Bulgariei şi României, UE pune în practică de această dată un sistem de supraveghere pentru a se asigura că Zagrebul va continua reformele până în iulie 2013.

Comisia Europeană va întocmi rapoarte asupra aplicării reformelor din sistemul judiciar, concurenţa şi lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.

Dacă Zagrebul îşi va diminua eforturile, Executivul european îi poate adresa scrisori de avertisment ce pot fi urmate de eventuale sancţiuni decise de cele 27 de ţări membre (spre exemplu îngheţarea fondurilor europene).

După Slovenia în 2004, Croaţia este a doua din cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, o perspectivă promiţătoare pentru toate ţările din regiunea Balcanilor occidentali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici