Croaţia ascunde documente legate de procesele a trei generali acuzaţi de crime de război

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a acuzat Croaţia că ascunde documente legate de procesele a trei generali croaţi, Ante Gotovina, Mladen Markac şi Ivan Cermak, acuzaţi de crime de război, relatează B92 în pagina electronică.

73 afișări
Imaginea articolului Croaţia ascunde documente legate de procesele a trei generali acuzaţi de crime de război

Croaţia ascunde documente legate de procesele a trei generali acuzaţi de crime de război (Imagine: Mediafax/AFP)

Ei sunt acuzaţi de crime de război în timpul şi după Operaţiunea Storm.

Procurorii au cerut Tribunalului de la Haga să impună Croaţiei un termen-limită de 15 zile pentru a preda aceste documente privind acţiuni ale artileriei şi activităţi ale poliţiei în timpul operaţiunii.

Potrivit oficialilor tribunalului, procurorii au formulat la 13 iunie o plângere împotriva autorităţilor croate pentru cooperare insuficientă.

"Croaţia nu a pus la dispoziţie documente privind operaţiunile artileriei din cadrul operaţiunii Storm sau documente ale poliţiei, referitoare la activităţile lui Mladen Markac şi ale unităţilor speciale de poliţie aflate sub comanda sa în timpul operaţiunii", se arată în această plângere.

În acest caz este vorba despre sute de documente, inclusiv o serie de ordine, rapoarte şi instrucţiuni, precum şi o listă a ţintelor pe care artileria şi poliţia le-a avut în timpul operaţiunii.

În plângerea semnată de procurorul şef Serge Brammertz se arată că, deşi autorităţile croate au efectuat o serie de investigaţii în ultimele 18 luni pentru a găsi documentele, Croaţia nu a depus eforturi sincere pentru a asigura documentaţia necesară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici