Croaţia scoate la vânzare insulele de vacanţă ale fostului dictator iugoslav Tito

Croaţia scoate la vânzare, pentru 2,5 miliarde de euro, Insulele Brioni, unde fostul dictator iugoslav Josip Broz Tito îşi petrecea vacanţele şi unde aducea personalităţi de renume internaţional, scrie cotidianul britanic The Independent, în ediţia electronică.

316 afișări
Imaginea articolului Croaţia scoate la vânzare insulele de vacanţă ale fostului dictator iugoslav Tito

Josip Broz Tito (Imagine: Wikipedia)

Insulele, aflate la câţiva kilometri de continent, sunt renumite pentru peisajul lor idilic, fiind cunoscute ca Polinezia Adriaticii. Preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, prim-ministrul indian Jawaharlal Nehru şi monarhul etiopian Haile Selassie au fost găzduiţi pe aceste insule, la fel ca şi soţia preşedintelui Statelor Unite Franklin Roosevelt, Eleanor, legenda italiană de televiziune Sophia Loren sau romancierul James Joyce.

Alături de insule, vor fi scoase pe piaţă compania publică de asigurare, căile ferate şi părţi din sectorul energetic. Aceste măsuri vor avea rolul de a ajuta economia afectată de criză din Croaţia, unde investiţiile străine au scăzut cu peste 40 la sută.

Cea mai mare insulă, Brioni Grande, ar putea fi scoasă la vânzare pentru suma de 1,2 miliarde de euro, în timp ce întreg arhipelagul ar putea fi vândut pentru 2,5 miliarde de euro. Potenţialii cumpărători ar primi, pentru această sumă, nu doar 14 insule, ci şi un parc naţional cu faună rară şi ar intra în posesia lui Koki, un cacadu alb în vârstă de 52 de ani, care a aparţinut lui Tito.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici