CRONOLOGIE: Cele mai grave accidente aviatice din ultimii 13 ani

Prăbuşirea, miercuri, în Iran, a unui Tupolev al companiei Caspian Airlines cu 168 de persoane la bord are loc la două săptămâni după cea a Airbusului A310 al companiei Yemenia în Insulele Comore şi la şase săptămâni după accidentul unui Airbus A330 al Air France, căzut în Atlantic.

703 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai grave accidente aviatice din ultimii 13 ani

CRONOLOGIE: Cele mai grave accidente aviatice din ultimii 13 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia France Presse prezintă în continuare cele mai grave accidente aviatice din ultimii 13 ani.

NOIEMBRIE 1996 a fost o lună în care s-au înregistrat 744 de morţi în 26 de accidente de avion (dintre care 20 mortale). Cel mai grav a avut loc în India, la 12 noiembrie, când un Boeing-747 saudit şi un Iliuşin-76 kazah au intrat în coliziune, la scurt timp după decolarea de la New Delhi, provocând moartea a 349 de persoane.

La data de 23 noiembrie, ca urmare a deturnării unui Boeing 767 aparţinând Ethiopian Airlines de către piraţi etiopieni ai aerului, aparatul s-a prăbuşit în mare din cauza lipsei de carburant, provocând moartea a 125 de persoane dintre cele 175 aflate la bord.

Anul 1996 a fost dificil pentru transportul aerian, cu aproape 1.900 de morţi, un bilanţ de trei ori mai mare decât cel din 1995 şi aproape dublu faţă de cel din 1994.

MAI 2002: Douăsprezece accidente de avion au provocat moartea a 518 persoane. Trei catastrofe s-au remarcat prin numărul foarte mare de morţi:

La 4 mai, un avion de linie s-a prăbuşit pe clădirile aeroportului Kano din Nigeria, în timp ce se pregătea să aterizeze: 149 de morţi.

La 7 mai, 112 persoane au murit în accidentul unui avion al companiei chineze China Northern, care s-a prăbuşit în mare, în apropiere de Dalian (nord-est).

La data de 25 mai, un Boeing 747 al companiei taiwaneze China Airlines (CAL) s-a prăbuşit în largul coastelor Taiwanului, provocând moartea tuturor celor 225 de persoane aflate la bord.

AUGUST 2005: Aproximativ 350 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a 17 accidente de avion, dintre care zece mortale.

Cel mai grav a avut loc în Venezuela, la 16 august, când un McDonnell Douglas al companiei columbiene West Caribbean Airways s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă din apropiere de Maracaibo (nord), provocând moartea a 160 de persoane, dintre care 152 de francezi.

Două zile mai târziu, prăbuşirea unui Boeing 737 al companiei cipriote Helios, la nord-est de Atena, a provocat moartea a 121 de persoane.

IUNIE/IULIE 2009: Bilanţul accidentelor de avion din zilele de 1 iunie, 30 iunie şi 15 iulie 2009 s-ar putea ridica la 548 de morţi în şase săptămâni: 228 în cazul Airbusului A330 aparţinând Air France, care s-a prăbuşit între Brazilia şi Franţa, 152 în cel al Airbusului A310 aparţinând Yemenia Airlines, de asemenea prăbuşit în ocean în apropiere de Moroni, şi 168 în cazul prăbuşirii Tupolevului companiei Caspian Airlines, miercuri, în nordul Iranului, dacă se va confirma că nu există supravieţuitori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici