CRONOLOGIE: Cele mai sângeroase masacre şi atentate comise în Siria în doi ani de conflict

Numeroase masacre şi atentate au fost comise în Siria în cei doi ani conflict armat, relatează AFP, care le prezintă pe cele mai sângeroase dintre acestea.

373 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai sângeroase masacre şi atentate comise în Siria în doi ani de conflict

CRONOLOGIE: Cele mai sângeroase masacre şi atentate comise în Siria în doi ani de conflict (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

2011

2012

  • 4 februarie: Peste 230 de civili, inclusiv zeci de femei şi copii, sunt ucişi în cursul nopţii la Homs (centru), în bombardamente ale armatei (opoziţia).

  • 10 mai: 55 de persoane au fost ucise, iar alte 372 rănite în două atentate comise aproape simultan, la Damasc, în cartierul Qazzaz (sud), în faţa sediului Securităţii.

  • 25 mai: Cel puţin 108 de persoane, majoritatea copii şi femei, sunt ucise în localitatea Hula (provincia Homs). Consiliul de Securitate al ONU denunţă "bombardamente ale armatei guvernamentale".

  • 12 iulie: Bombardamente şi confruntări armate la Treimsa (provincia Hama) se soldează cu peste 150 de morţi. Misiunea ONU în Siria raportează că "peste 50 de case au fost arse şi/sau distruse", anunţând că a văzut adevărate "valuri de sânge şi fragmente de creier" uman.

  • 18 iulie: Patru oficiali de rang înalt din cadrul Securităţii, inclusiv un cumnat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sunt ucişi într-un atentat vizând sediul Securităţii Naţionale siriene din Damasc, revendicat de către Armata Siriană Liberă (ASL).

  • 26 august: Rebelii anunţă descoperirea la Daraya, lângă Damasc, a cel puţin 320 de cadavre, după şase zile de ofensivă armată. Zeci de cadavre sunt descoperite în zilele următoare, ridicând la 500 numărul civililor ucişi, inclusiv femei şi copii, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) cu sediul în Marea Britanie, care se sprijină pe o vastă reţea de informatori aflaţi pe teren în Siria.

  • 3 octombrie: Peste 60 de persoane sunt ucise, majoritatea civili, într-un triplu atentat cu maşină-capcană, la Alep (OSDO).

  • 5 noiembrie: Cel puţin 50 de membri din cadrul forţelor loiale regimului sunt ucişi într-un atentat sinucigaş comis de gruparea jihadistă Al-Nosra la Hama (OSDO).

  • 28 noiembrie: 54 de persoane sunt ucise şi 120 rănite într-un dublu atentat cu maşină-capcană comis într-o piaţă de la Jaramana, un cartier de la periferia Damascului, cu populaţie majoritar creştină şi druză.

2013

  • 15 ianuarie: 87 de persoane, majoritatea studenţi, sunt ucise la Univesitatea Alep.

  • În aceeaşi zi, 106 persoane, inclusiv femei şi copii, sunt ucişi într-un asalt al armatei la Homs (centru). Unii mor în case incendiate, alţii sunt ucişi cu arme albe (martori citaţi de OSDO).

  • 24 ianuarie: 53 de membri ai serviciilor militare de informaţii sunt ucişi într-un atentat sinucigaş cu maşină capcană în provincia Damasc (OSDO).

  • 29 ianuarie: Aproape 80 de corpuri ale unor tineri executaţi sunt găsite, majoritatea cu mâinile legate la spate, la Alep (OSDO).

  • 21 februarie: Patru atentate au loc la Damasc, în care sunt ucise 83 de persoane, majoritatea civili (OSDO). Atacul principal a avut loc în apropiere de sediul Partidului Baas (la putere) şi s-a soldat cu 61 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici