CRONOLOGIE: Principalele momente ale carierei politice a lui Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi riscă să fie exclus din Senat, miercuri seara, după 20 de ani de prezenţă neîntreruptă în Parlament, relatează AFP, prezentând o cronologie a principalelor momente ale carierei sale politice.

418 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele momente ale carierei politice a lui Silvio Berlusconi

CRONOLOGIE: Principalele momente ale carierei politice a lui Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 1994 -

- 10 mai: magnat al media, Berlusconi formează primul Guvern de după război care include miniştri neofascişti, după câştigarea alegerilor legislative în martie cu mişcarea sa Forza Italia (21 la sută din voturi), creată cu câteva luni înainte.

- 22 decembrie: el demisionează, abandonat de Liga Nordului.

- 1995 -

- 30 noiembrie: Berlusconi este citat într-un proces de finanţare ilicită a Partidului Socialist.

- 1996 -

- 17 ianuarie: primul proces pentru corupţie.

- 1997 -

16/30 noiembrie: conducerea sa în cadrul dreptei este contestată după înfrângerea suferită în alegerile municipale parţiale.

- 3 decembrie: prima condamnare (16 luni de închisoare pentru fals în acte). El va fi achitat în apel.

- 1999 -

-13 iunie: Forza Italia se clasează pe primul loc în alegerile europene, fiind prima forţă politică a ţării.

- 2001 -

- 10 iunie: premier pentru a doua oară în urma victoriei în alegeri a coaliţiei "Casa Libertăţilor".

- 28 septembrie: el beneficiază de o nouă lege care modifică dreptul comercial. Vor fi votate şi alte legi în avantajul său.

- 2002 -

- 23 martie: între 1,5 şi trei milioane de persoane manifestează la Roma împotriva Guvernului.

- 16 aprilie: prima grevă generală în 20 de ani.

- 2003 -

- 18 iunie: Parlamentul acordă imunitate pentru primii cinci oameni în stat, suspendând procesul său pentru coruperea magistraţilor. Legea va fi invalidată şase luni mai târziu.

- 2004 -

- 12/13 iunie: înfrângere la scrutinurile european şi local.

- 19 iulie: Liga Nordului părăseşte Guvernul.

- 2005 -

- 3-4 aprilie: derută a taberei sale la alegerile regionale.

- 2006 -

- 2 mai: Berlusconi demisionează după înfrângerea suferită în alegerile legislative din aprilie în faţa lui Romano Prodi (centru-stânga).

- 2008 -

- 13-14 aprilie: victorie în alegerile legislative a Poporului Libertăţii (PdL) pe care l-a creat împreună cu fostul neofascist Gianfranco Fini şi Umberto Bossi (Liga Nordului), Berlusconi devine premier pentru a treia oară.

- 2009 -

- 7 iunie: recul la alegerile europene. Scandaluri sexuale.

- 2010 -

- 28/29 martie: recul în alegerile regionale.

- 22 aprilie: ruptură cu Gianfranco Fini.

- 2011 -

- 6 aprilie: deschidere la Milano a procesului "Rubygate", în care este acuzat de prostituţie cu o persoană minoră şi abuz de putere, în paralel cu două afaceri de corupere de martori şi fraudă fiscală. Alte scandaluri implică prostituate în timpul petrecerilor de la reşedinţele sale.

- 30 mai: înfrângere la alegerile municipale, pierderea fiefului său Milano.

- 13 iunie: înfrângere înregistrată în cadrul unor referendumuri, între care unul privind imunitatea sa judiciară.

- 8 noiembrie: în plină criză în zona euro, el pierde majoritatea absolută în Camera Deputaţilor.

- 12 noiembrie: Berlusconi demisionează pe fondul protestelor.

- 2012 -

- 8 decembrie: el anunţă că va fi primul pe lista PdL la alegerile legislative.

- 2013 -

- 24/25 februarie: nicio majoritate parlamentară clară în urma alegerilor legislative.

- 27 aprilie: după două luni de criză, el joacă un rol-cheie în culisele noului Guvern de coaliţie între stânga şi dreapta, în care intră şeful PdL, Angelino Alfano.

- 8 mai: condamnare în apel în dosarul Mediaset la patru ani de închisoare (dintre care trei anulaţi de o amnistie) pentru fraudă fiscală şi interdicţia de a exercita orice funcţie publică timp de cinci ani.

- 24 iunie: condamnat în procesul "Rubygate" la şapte ani de închisoare şi interzicerea mandatului public pe viaţă. El face apel.

- 1 august: Curtea de Casaţie confirmă pedeapsa cu închisoarea pentru fraudă fiscală. Trimitere în apel pentru interzicerea oricărei funcţii publice.

- 28 septembrie: demisie a cinci miniştri din cadrul PdL la instigarea lui Silvio Berlusconi, care speră că astfel va provoca înlăturarea de la putere a Guvernului lui Enrico Letta şi va evita pierderea probabilă a mandatului de senator şi imunitatea parlamentară.

- 2 octombrie: Il Cavaliere se răzgândeşte şi le cere parlamentarilor din partidul său să acorde votul de încredere Guvernului Letta. Succes masiv pentru coaliţia stânga-dreapta.

- 16 noiembrie: sciziune în cadrul PdL între susţinătorii necondiţionaţi ai lui Berlusconi, care refac Forza Italia, şi cei ai menţinerii Guvernului de coaliţie, conduşi de Angelino Alfano, care creează partidul Noul centru-dreapta (NCD).

- 26 noiembrie: Forza Italia trece în opoziţie, refuzând să voteze legea bugetului.

- 27 noiembrie: Senatul se pronunţă în privinţa excluderii din Senat a lui Silvio Berlusconi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici