CRONOLOGIE: Revoltele care afectează Londra începând de sâmbătă

Londra este afectată de revolte violente începând de sâmbătă, care s-au soldat cu un mort şi s-au extins în mai multe oraşe din ţară, unde au loc jafuri, relatează AFP, care prezintă cronologia acestor evenimente.

1696 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Revoltele care afectează Londra începând de sâmbătă

CRONOLOGIE: Revoltele care afectează Londra începând de sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

joi, 4 august:

Un bărbat în vârstă de 29 de ani, Mark Duggan, tatăl a patru copii, este ucis în cartierul multietnic şi defavorizat Tottenham, în nordul Londrei, de poliţia care desfăşura o operaţiune împotriva criminalităţii din cadrul comunităţii de culoare.

sâmbătă, 6 august:

Aproximativ 100 de persoane protestează în cursul după-amiezii la Tottenham pentru a cere "dreptate" după moartea lui Mark Duggan.

La începutul serii, două vehicule ale poliţiei parcate în apropierea comisariatului din Tottenham sunt atacate, după care sunt incendiate. Un autobuz şi mai multe maşini sunt incendiate, în timp ce numeroase magazine şi locuinţe sunt devastate de flăcări. Forţele de poliţie sunt vizate de proiectile.

duminică, 7 august:

În jurul orei 03.00, un grup de tineri şi adulţi jefuiesc aproape toate magazinele din centrul comercial al Tottenham, situat la mai puţin de un kilometru de epicentrul revoltelor.

Douăzeci şi nouă de persoane, între care 26 de poliţişti, sunt rănite, iar alte 42 sunt arestate. Pompierii intervin în 49 de rânduri între sâmbătă seara şi duminică în acest cartier.

În cursul dimineţii, poliţia se confruntă în continuare cu "zone izolate de criminalitate" în zonă.

Familia tânărului face apel la calm. "Nu tolerăm acest tip de acţiuni", declară fratele victimei, Shaun Hall. "Ştiu că oamenii sunt frustraţi, sunt furioşi în acest moment, dar vreau să vă spun «vă rog să încetaţi»".

La începutul serii, incidente izbucnesc şi în alte cartiere din Londra, între care Brixton în sudul capitalei, unde sunt răniţi trei poliţişti, şi la Enfield (nord), unde mai multe magazine sunt vandalizate şi unde poliţia încearcă să disperseze grupurile de tineri.

luni, 8 august:

Spre sfârşitul după-amiezii, revoltele reîncep în capitală, în special la Hackney, la câţiva kilometri de stadionul olimpic, dar şi în cartierele Notting Hill şi Clapham, precum şi în Peckham (sud), Croydon şi Ealing la periferie, dar şi în alte oraşe din ţară, Bristol (sud-vest), Liverpool (nord-vest) şi Birmingham (centru).

Numeroase magazine sunt vandalizate, altele sunt incendiate, iar mai multe staţii de metrou sunt închise la Londra.

Downing Street anunţă că David Cameron îşi scurtează vacanţa în Italia şi se întoarce în noaptea de luni spre marţi la Londra, într-un avion militar.

marţi, 9 august:

Reuniune de urgenţă a Guvernului, la încheierea căreia David Cameron anunţă o reuniune a Parlamentului în sesiune extraordinară joi şi creşterea efectivelor de poliţie la Londra de la 6.000 la 16.000 marţi seara. El promite să facă "tot ce este necesar" pentru a face ordine.

De la începutul revoltelor, peste 450 de persoane sunt arestate la Londra.

Meciul de fotbal Anglia-Olanda, prevăzut pentru miercuri pe stadionul Wembley din Londra este anulat de Federaţia Internaţională.

Un bărbat în vârstă de 26 de ani, împuşcat într-o maşină luni seara, în timpul revoltelor la Londra, a decedat, anunţă poliţia marţi, acesta fiind primul mort de la începutul violenţelor care au izbucnit în capitala britanică la acest sfârşit de săptămână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici