CRONOLOGIE: Un an de revoltă şi reprimare sângeroasă în Siria

Siria este afectată de un an de o revoltă populară reprimată sângeros, care s-a transformat în insurgenţă armată, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestor evenimente.

333 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Un an de revoltă şi reprimare sângeroasă în Siria

CRONOLOGIE: Un an de revoltă şi reprimare sângeroasă în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 8.500 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în timpul violenţelor izbucnite la jumătatea lui martie 2011, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului. Circa 1,5 milioane de persoane au nevoie de ajutor alimentar, potrivit ONU. Peste 25.000 de refugiaţi sunt înregistraţi în ţările vecine şi între 100.000 şi 200.000 de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.

MARTIE 2011

-15-16 martie: Mitinguri la Damasc, la apelul unei pagini de Facebook, pentru "o Sirie fără tiranie, fără lege de urgenţă şi tribunale de excepţie"; acesta este punctul de plecare al contestării fără precedent.

- 18-27 martie: Manifestaţii reprimate la Damasc, Banias (nord-vest) şi Deraa (sud), centrul contestării (100 de morţi la 23 martie). Violenţe şi în Latakia (nord-vest).

APRILIE 2011

- 18 aprilie: Damascul denunţă o "rebeliune armată a grupurilor salafiste".

- 25-26 aprilie: Contestarea se extinde şi se radicalizează cu apeluri la înlăturarea regimului. În iunie, armata este mobilizată în apropiere de Irak, de frontiera turcă şi de Liban.

IULIE 2011

- 15 iulie: Peste un milion de persoane protestează faţă de regim, în special la Hama (centru) şi Deir Ezzor (est). La 31 iulie, 100 de persoane au fost ucise într-o vastă ofensivă a armatei la Hama.

AUGUST 2011

- 18 august: Barack Obama şi aliaţii săi occidentali îi cer lui Bashar al-Assad să plece. Ţările occidentale şi arabe au adoptat mai multe serii de sancţiuni împotriva regimului.

NOIEMBRIE 2011

- 16 noiembrie: Un centru al serviciilor secrete din apropiere de Damasc este atacat de Armata siriană liberă (ASL), o forţă a opoziţiei armate a cărei înfiinţare a fost anunţată în iulie de colonelul Riad Assaad, dezertor refugiat în Turcia.

FEBRUARIE 2012

- 4 februarie: Al doilea veto sino-rus faţă de un proiect de rezoluţie la ONU care condamnă represiunea.

- 12 februarie: Liga Arabă decide să furnizeze susţinere politică şi materială opoziţiei şi să ceară o forţă comună arabi-ONU. În ianuarie, ea a prezentat un nou plan care prevede un transfer de putere a lui Assad către vicepreşedintele său.

- 22 februarie: Doi jurnalişti occidentali - un francez şi o americancă - sunt ucişi la Homs. Alţi doi - un britanic şi o franţuzoaică - sunt grav răniţi. Un jurnalist francez a fost ucis în ianuarie.

- 24 februarie: Conferinţă internaţională la Tunis, care recunoaşte Consiliul Naţional Sirian (CNS), lansat la începutul lui octombrie la Istanbul, ca un "reprezentant legitim" şi promite să furnizeze "o susţinere efectivă" opoziţiei.

- 26 februarie: Referendum privind noua Constituţie, criticat de opoziţie şi de Occident. Regimul a anunţat în mod regulat reforme care nu au fost urmate în fapt decât de intensificarea reprimării.

MARTIE 2012

- 1 martie: Armata preia controlul asupra cartierului simbol Baba Amr, bastion al rebeliunii din Homs (centru), după două zile de lupte şi patru săptămâni de bombardamente. Declaraţie a Consiliului de Securitate care deplânge "situaţia umanitară ce se agravează rapid".

- 7 martie: Responsabila de operaţiuni umanitare a ONU, Valerie Amos, vizitează cartierele din Homs "total devastate".

- 8 martie: Adjunctul ministrului Petrolului se alătură mişcării de contestare, el fiind primul oficial guvernamental care face acest lucru.

- 9 martie: Forţele regimului lansează o ofensivă în provincia Idleb (nord-vest) cu o zi înainte de sosirea la Damasc a emisarului ONU şi al Ligii Arabe Kofi Annan. Circa zece ofiţeri de rang înalt ai armatei, dintre care patru generali, dezertează şi ajung în Turcia.

- 10 martie: Violenţele se soldează cu 90 de morţi în Siria, în special în provincia Idleb, unde forţele guvernamentale lansează un asalt asupra oraşului Idleb.

- 11 martie: Forţele guvernamentale continuă ofensiva în provincia Idleb, cu un asalt asupra Jisr al-Shughour. La sfârşitul săptămânii erau aproximativ 150 de morţi.

- 12 martie: Aproximativ 50 de cadavre de femei şi copii, carbonizate, strangulate sau înjunghiate au fost descoperite la Homs, un "masacru" atribuit de militanţi forţelor guvernamentale şi de televiziunea oficială "bandelor teroriste".

- 13 martie: Damascul anunţă alegeri legislative la 7 mai. Washingtonul consideră "ridicolă" organizarea lor "în mijlocul violenţelor".

- 14 martie: Armata preia controlul asupra oraşului Idleb (nord-vest), după un asalt de patru zile. Moscova îl critică pe Assad pentru "întârzierile mari" în demararea reformelor. Amnesty denunţă "torturarea sistematică" a deţinuţilor.

Doi jurnalişti turci au dispărut în Siria, iar trei personalităţi din cadrul CNS s-au retras. Italia şi-a închis ambasada şi şi-a repatriat personalul, după Spania, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. Acelaşi lucru l-au făcut şi Arabia Saudită şi Olanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici