Cuba marchează cinci decenii de la Revoluţie

Cuba marchează joi cinci decenii de la Revoluţie, într-un moment de incertitudine privind evoluţia sa economică şi politică, la putere fiind Raul Castro, ajutat de fratele său Fidel, în vârstă de 82 de ani.

16 afișări
Imaginea articolului Cuba marchează cinci decenii de la Revoluţie

Cuba marchează cinci decenii de la Revoluţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce l-a înlocuit pe fratele său bolnav în iulie 2006, Raul Castro, 77 de ani, a luat unele măsuri care nu mai ţin cont de principiul comunist al egalitarismului social, în scopul relansării economiei şi salvării sistemelor educaţional şi medical.

Dar Raul a întâmpinat reticenţa liderilor comunişti, inclusiv a lui Fidel Castro, care, la 82 de ani, doreşte păstrarea principiilor comuniste.

"Este dificil să anticipăm evoluţia regimului. Dar majoritatea liderilor cubanezi au înţeles că grava situaţie economică îi obligă la reforme pentru a supravieţui ca şi în 1991, după destrămarea URSS", explică un diplomat străin.

Pentru îmbunătăţirea productivităţii într-o ţară afectată de corupţie, Raul Castro a permis eliminarea plafoanelor salariale, recompensându-i pe cei care muncesc mai mult.

De asemenea, liderul de la Havana va elimina gratuităţile de care beneficiau vârstnicii, iar termenul până la pensionare a fost prelungit cu cinci ani, la 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.

O altă măsură este "liberalizarea" unei economii controlate în proporţie de 90 la sută de un stat ultrabirocratizat.

Dacă fermitatea lui Raul Castro în reducerea cheltuielilor şi combaterea corupţiei sunt în linie cu "doctrina Fidel", liberalizarea şi descentralizarea economiei nu prea par să fie pe placul celui care a promovat socialismul "pur şi dur".

"Evoluţia regimului va depinde şi de decizia lui Barack Obama de relaxare a embargoului aplicat din 1962 Cubei", subliniază un diplomat. Raul Castro s-a declarat pregătit să reia dialogul de la egal la egal cu administraţia Barack Obama.

Cuba a intensificat relaţiile, în special militare, cu Rusia, China şi ţări din America de Sud.

În octombrie, Cuba a relansat cooperarea cu Uniunea Europeană pe care o suspendase de cinci ani din cauza măsurilor de reprimare a disidenţilor. În problema sensibilă a drepturilor omului, situaţia nu s-a schimbat sub preşedinţia lui Raul Castro şi există şi acum 219 deţinuţi politici.

"Dimpotrivă, actele de reprimare s-au intensificat" din cauza degradării situaţiei economice după două uragane care au afectat Cuba, afirmă jurnalistul disident Oscar Espinosa Chepe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici