Cum a demonstrat un parlamentar japonez că apa de la centrala Fukushima este decontaminată - FOTO

Un parlamentar japonez a băut un pahar cu apă provenind din interiorul centralei nucleare avariate de la Fukushima, pentru a dovedi eficienţa sistemului de decontaminare radioactivă.

2845 afișări
Imaginea articolului Cum a demonstrat un parlamentar japonez că apa de la centrala Fukushima este decontaminată - FOTO

Cum a demonstrat un parlamentar japonez că apa de la centrala Fukushima este decontaminată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Televiziunile l-au arătat pe deputatul Yasuhiro Sonoda vizibil nervos, în timp ce înghiţea apa, în prealabil filtrată.

Sonoda, care ocupă un post de secretar în cadrul Guvernului, a hotărât să facă această demonstraţie după ce a fost provocat de către jurnalişti să "demonstreze" că zona din jurul centralei Fukushima Daiichi este sigură.

"Simplul fapt de a bea (această apă decontaminată) nu confirmă siguranţa, îmi dau seama", le-a spus el jurnaliştilor. "Cel mai bun mijloc este de a furniza date publicului", a adăugat acesta.

Apa, prelevată din interiorul clădirilor reactoarelor şi turbinelor care au fost inundate de mii de tone deversate pentru răcirea combustibilului nuclear, este tratată chiar în instalaţie, într-o uzină de decontaminare, iar ulterior este reintrodusă în circuitele de răcire. Această apă nu este destinată consumului.

Emisiile radioactive expulzate de la centrală în zilele de după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, au contaminat împrejurimile instalaţiei.

La aproape opt luni de la catastrofă, zeci de mii de persoane nu pot să revină la domiciliu, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi.

Decontaminarea regiunii ar urma să dureze mai multe decenii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici