Cum comentează presa germană vizita lui Traian Băsescu la Berlin: Politicienii nu-i vor pe români în euro

Vizita lui Traian Băsescu în Germania nu a trecut neobservată în presa din această ţară, ale cărei comentarii se concentrează în principal pe declaraţia preşedintelui român privind intenţia Bucureştiului de a adera la zona euro până în 2015, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

5702 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa germană vizita lui Traian Băsescu la Berlin: Politicienii nu-i vor pe români în euro

Cum comentează presa germană vizita lui Traian Băsescu la Berlin: Politicienii nu-i vor pe români în euro (Imagine: Gabriel Pecheanu/Mediafax)

"Merkel îşi manifestă respectul profund pentru eforturile României în vederea aderării la zona euro", scrie cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung în ediţia electronică, relatând despre vizita în Germania a preşedintelui Traian Băsescu şi despre elogiile formulate de cancelar.

Programul de austeritate al premierului Emil Boc şi intenţia României de a adera până în 2015 la spaţiul monedei europene nu i-au convins însă, în egală măsură, pe toţi oficialii germani.

"Politicienii nu-i vor pe români în euro", susţine cotidianul de mare tiraj Bild, potrivit căruia un grup de oameni politici aparţinând deopotrivă Partidului Social-Democrat şi formaţiunilor creştine s-ar fi "revoltat", ca reacţie la declaraţia lui Traian Băsescu privind intenţiile monetare româneşti.

Ziarul îl citează pe ministrul de interne bavarez Joachim Hermann, de la Uniunea Creştin-Socială, care refuză categoric aderarea României la zona euro. Potrivit lui, corupţia ar fi "prea mare", iar ţara ar fi încă "departe de a dispune de o justiţie independentă".

Stephan Mayer, expert în afaceri interne al aceluiaşi CSU şi-a exprimat speranţa că lecţia crizei elene i-a învăţat pe toţi "că nu mai au dreptul să primească ţări în zona euro în mod prematur".

În acelaşi ziar expertul în afaceri interne al social-democraţilor, Gerold Reitenbach, a revendicat reformarea UE prin crearea unui minister european al finanţelor şi introducerea unor mecanisme eficiente de control, înaintea "pregătirii discuţiilor privind primirea în zona euro a unor noi candidaţi".

Dar principalul subiect al editorialiştilor germani de vineri nu este preşedintele român, a cărui vizită, fără să treacă neobservată, a generat doar ecouri relativ slabe, ci noul premier al Greciei, Lucas Papademos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici