Cum se fac regulile în Columbia pe timp de pandemia de COVID-19? Ce păţesc cei care nu se supun

  • Cartelele columbiene impun propriile lor măsuri de restricţii împotriva coronavirusului.
  • Cei care nu se supun regulilor sau sunt suspectaţi de COVID-19 sunt lichidaţi.
  • ntr-un oraş-port, oamenii nu mai au voie să pescuiască, prin urmare nu câştigă nici un bănuţ şi mor de foame.
  • La începutul lunii iunie, un activist a fost omorât de grupurile armate după ce le-a cerut autorităţilor să ia măsuri împotriva cartelelor.
3039 afișări
Imaginea articolului Cum se fac regulile în Columbia pe timp de pandemia de COVID-19? Ce păţesc cei care nu se supun

Cum se fac regulile în Columbia pe timp de pandemia de COVID-19? Cei care nu se supun sunt ucişi

Vremea marilor cartele din Columbia nu s-a încheiat. Traficanţii de droguri şi grupurile de rebeli impun propriile lor reguli sângeroase împotriva răspândirii coronavirusului. Potrivit unui nou raport al Human Rights Watch (HRW), aceştia îi omoară pe cei care nu se supun legilor, scrie The Guardian
 
Cel puţin opt civili au fost ucişi de grupurile armate, unii dintre ei fiind supravieţuitorii războiului civil care timp de jumătate de secol a paralizat Columbia. 
 
În Tumaco, un oraş-port sărac şi violent de pe coasta Pacificului, oamenii nu au cum să câştige un ban şi nici ce să mănânce după ce li s-a interzis pescuitul. Un alt ordin, mult mai strict decât măsurile impuse de Guvern, îi obligă pe vânzătorii stradali să-şi vândă produsele doar până la ora 17:00, altfel sunt alungaţi de grupurile armate.
Oamenii din toată Columbia sunt obligaţi de membrii bandelor violente să stea în casă, chiar dacă sunt grav bolnavi, spun lucrătorii comunitari citaţi în raportul HRW. 
 
În două provincii, Cauca şi Guaviare, grupurile armate au dat foc motocicletelor celor care le-au ignorat restricţiile.
 
„Au închis graniţele între sate, iar atunci când cineva este suspectat de Covid-19, i se spune să părăsească regiunea sau va fi ucis", a declarat pentru The Guardian un lider al comunităţii din provincia Putumayo din Columbia, sub protecţia anonimatului. „Oamenii nu au de ales decât să se supună pentru că aici nu au văzut niciodată guvernul.”
 
La 8 iunie, Edison León Pérez, lider al comunităţii şi activist, a fost ucis în oraşul Putumayo din San Miguel de La Mafia, o bandă de trafic de droguri care are legături cu extremiştii de dreapta. Moartea activistului a venit după ce le-a cerut autorităţilor locale să ia măsuri împotriva bandelor care impun propriile reguli împotriva coronavirusului.
 
Autor: Tatiana Beliuţă
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici