Curtea Constituţională din Turcia anulează o măsură care consolidează controlul politic asupra justiţiei

Curtea Constituţională turcă a anulat vineri o parte a unei controversate reforme judiciare recente, a Guvernului islamo-conservator, care consolida controlul politic asupra instituţiei judiciare, potrivit presei turce.

49 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională din Turcia anulează o măsură care consolidează controlul politic asupra justiţiei

Curtea Constituţională din Turcia anulează o măsură care consolidează controlul politic asupra justiţiei (Imagine: Shutterstock)

Cea mai înaltă instanţă judiciară din ţară a stabilit că sunt contrare Constituţiei dispoziţiile acestei legi - adoptate în februarie, în plin scandal de corupţie vizând puterea - care acordă ministrului Justiţiei noi puteri, şi anume numirea unor magistraţi.

Acest text permitea ministrului să-şi impună ordinea de zi Înaltului Consiliu de Judecători şi Procurori, să deschidă anchete asupra membrilor acestuia şi să aibă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte numirea magistraţilor.

Proiectul a fost dezbătut în Parlament şi a provocat chiar lupte între deputaţi rivali în plin hemiciclu.

Reforma a provocat furia opoziţiei şi avertismente din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite, îngrijorate de provocarea la adresa independenţei justiţiei în Turcia.

Guvernul islamo-conservator turc, aflat la putere din 2002, a depus acest proiect de lege după ce la jumătatea lunii decembrie a izbucnit un scandal de corupţie fără precedent vizând zeci de apropiaţi ai regimului şi ai premierului Erdogan.

În afară de această reformă, premierul a mai ordonat un val de epurări fără precedent în poliţie şi justiţie, acuzate de a fi manipulate de foştii aliaţi din mişcarea predicatorului musulman Fethullah Gülen în cadrul unui complot menit să-l distrugă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici