Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Un mandat de arestare din România poate fi ANULAT din cauza tratamentelor degradante

Aplicarea unui mandat de arestare emis de un stat membru UE poate fi anulată în cazul în care există riscul concret al tratamentelor inumane din cauza condiţiilor de încarcerare în statul respectiv, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul unei solicitări de arestare emise de România.

2762 afișări
Imaginea articolului Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Un mandat de arestare din România poate fi ANULAT din cauza tratamentelor degradante

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Un mandat de arestare din România poate fi ANULAT din cauza tratamentelor degradante (Imagine: Claudiu Irimie/ Arhiva Mediafax Foto)

Aplicarea unui mandat de arestare emis de un stat membru UE poate fi anulată în cazul în care există riscul concret al tratamentelor inumane din cauza condiţiilor de încarcerare în statul respectiv, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul unei solicitări de arestare emise de România.

"Aplicarea unui mandat de arestare european poate fi refuzată în cazul în care există un risc concret de tratament inuman sau degradant din cauza condiţiilor de încarcerare în statul membru care a emis mandatul", a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit agenţiei ANSA.

"Dacă existenţa acestor riscuri nu poate fi exclusă într-un termen rezonabil, autoritatea care are rolul aplicării mandatului poate decide dacă pune capăt procedurii de extrădare a deţinutului", a stabilit instanţa Uniunii Europene.

CJUE a luat această decizie în cazul a doi cetăţeni din România şi Ungaria vizaţi de mandate de arestare la nivel european.

Cei doi suspecţi se află în Germania, iar o instanţă judiciară germană s-a adresat CJUE pentru a afla dacă poate aplica mandatele de arestare în contextul în care există semne de întrebare privind condiţiile de încarcerare în România şi Ungaria. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, în urmă cu doi ani, că România şi Ungaria au încălcat drepturile deţinuţilor, în contextul supraaglomerării din închisori.

Pentru luarea deciziilor de la caz la caz "va fi necesar să se demonstreze că există motive serioase de a crede că deţinutul este expus riscurilor din cauza condiţiilor de detenţie. Pentru evaluarea riscurilor, autoritatea responsabilă de aplicarea mandatului de arestare trebuie să ceară autorităţii emitente toate informaţiile necesare despre condiţiile de încarcerare", precizează instanţa judiciară a Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici