Ministrul Justiţiei şi şeful Penitenciarelor, audiaţi în Parlament privind condiţiile din închisori

Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor a decis să-i invite săptămâna viitoare la audieri pe ministrul Justiţiei şi pe directorul Penitenciarelor, Cătălin Bejan, pentru a discuta despre condiţiile şi gradul de ocupare din penitenciare, după ce comisia parlamentară a primit 260 de memorii.

1082 afişări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei şi şeful Penitenciarelor, audiaţi în Parlament privind condiţiile din închisori

Ministrul Justiţiei şi şeful Penitenciarelor, audiaţi în Parlament privind condiţiile din închisori (Imagine: Adrian Staicoviciu/Mediafax Foto)

”Vrem să cădem de acord asupra unui grafic de vizite în penitenciare, să verificăm cele sesizate în memorii”, a precizat, marţi, preşedintele comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor, Mircea Man (PNL).

Mircea Man, alături de Paul Dumbrăveanu (PC) şi Scarlat Iriza (PSD), au susţinut o conferinţă de presă în care au arătat că în perioada 2012-2014 au fost înregistrate la comisia parlamentară 260 de memorii ale persoanelor condamnate penal şi aflate în penitenciare, care reclamă regimul de detenţie, hrana insuficientă, supraaglomerarea camerelor de detenţie, condiţiile igenico-sanitare.

”Am primit memorii şi de la oameni politici, am primit şi de la persoane publice (aflate în unităţile detenţie-n.r.), care reclamă regimul de detenţie, aspecte legate de vizite şi pachete şi am trimit aceste memorii spre instituţiile statului”, a precizat preşedintele comisie de abuzuri, răspunzând la o întrebare pe această temă şi arătând că nu poate să nominalizeze persoanele politice aflate în penitenciare care au depus astfel de memorii.

Mircea Man a precizat că deputaţii din comisie vor să discute săptămâna viitoare, pe 10 februarie, cu reprezentanţii ministerului Justiţiei şi ai Direcţiei Penitenciarelor despre bugetul şi investiţiile pe 2015 în cadrul penitenciarelor, precum şi condiţiile şi gradul de ocupare al acestora.

”Vrem să cădem de acord asupra unui grafic de vizite în penitenciare, să verificăm cele sesizate în memorii. După audiere, o să fac o informare Parlamentului şi voi cere plenului să stabilească pentru fiecare judeţ, deputaţii din acel judeţ, ca să verificăm aspectele sesizate în memorii la fiecare din penitenciare. Comisia are un număr limitat de membri, informez plenul să desemneze comisii mixte cu un membru de la comisia de abuzuri, cu deputaţii din zona respectivă şi cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Direcţiei Penitenciarelor să verificăm aceste aspecte”, a explicat Mircea Man.

Potrivit lui Man, cele mai multe reclamaţii au fost trimise de deţinuţi care execută o pedeapsă privativă de libertate în unităţile de penitenciar din Giurgiu, Rahova, Jilava, Colibaşi, Timişoara, Tg. Jiu, Iaşi, Craiova.

Man a mai spus că în 107 dintre aceste memorii au fost reclamate organele de urmărire penală ale Poliţiei şi Parchetelor, precum şi magistraţi ai instanţelor judecătoreşti, care, în opinia petenţilor, ar fi dat dovadă de cercetare abuzivă, rele tratamente, neasigurarea asistenţei juridice.

Mircea Man a arătat că toate acest petiţii au fost trimise spre soluţionare conducerilor CSM, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DNA.

”Alte 153 de memorii s-au referit la încălcarea prevederilor legii 254/2013, respectiv 28, în 2012, 37, în 2013 şi 88, în 2014. În acest sens sunt reclamate fapte privind hrana care este insuficientă şi prost gătită, supraaglomerarea camerelor de detenţie prin nerespectarea suprafeţelor stabilite pentru fiecare persoană, precum şi a cazării în aceeaşi cameră a celor condamnaţi pentru fapte deosebit de grave şi a recidiviştilor cu infractori primari, asistenţă medicală precară, neluarea unor măsuri igienico-sanitare individuale şi colective. Sunt situaţii incredibile, cu spaţii extrem de restrânse, cu un număr mare de deţinuţi, cu imposibilitatea de a folosi o igienă corespunzătaore”, a mai spus Mircea Man.

El a arătat că unii dintre cei care au trimis petiţii la comisie au fost persecutaţi, după ce s-a aflat de demersul lor.

De asemenea, Mircea Man a arătat că nu i se pare corect ca deputaţii din comisie să nu aibă un răspuns de la instituţiile pe care le-au sesizat, după primirea acestor memorii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici