Curtea Internaţională de Justiţie cere SUA să se asigure că sancţiunile impuse Iranului nu vor afecta ajutorul umanitar

Curtea Internaţională de Justiţie a cerut miercuri Statelor Unite să se asigure că sancţiunile împotriva Iranului nu afectează ajutorul umanitar sau siguranţa aviaţiei civile iraniene, relatează Reuters.

203 afișări
Imaginea articolului Curtea Internaţională de Justiţie cere SUA să se asigure că sancţiunile impuse Iranului nu vor afecta ajutorul umanitar

Curtea Internaţională de Justiţie cere SUA să se asigure că sancţiunile impuse Iranului nu vor afecta ajutorul umanitar

Judecătorii Curţii Internaţională de Justiţie au dat câştig de cauză Teheranului, care a susţinut că sancţiunile impuse în luna mai de către administraţia Trump încalcă termenii Tratatului de Prietenie din 1955 dintre cele două ţări.

Decizia va avea un impact limitat asupra punerii în aplicare a sancţiunilor, pe care Washingtonul le-a reimpus şi le-a înăsprit după ce a părăsit acordul nuclear din 2015 pe care Iranul l-a semnat cu puterile mondiale.

TITLURILE ZILEI

ICJ este cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite pentru soluţionarea litigiilor dintre naţiuni. Hotărârile sale sunt obligatorii, dar nu are nici o putere de a le aplica, iar atât Statele Unite, cât şi Iranul şi-au ignorat efectiv deciziile acesteia, în trecut.

Curtea a constatat că asigurările oferite de Washington în august că va face tot posibilul pentru a se asigura că sancţiunile nu vor afecta condiţiile umanitare "nu sunt adecvate pentru a aborda pe deplin problemele umanitare şi de siguranţă ridicate" de Iran.

"Instanţa consideră că, în conformitate cu obligaţiile care îi revin în temeiul tratatului din 1955, Statele Unite trebuie să înlăture, prin alegerea sa, orice impediment care rezultă din măsurile anunţate la 8 mai 2018", a declarat preşedintele completului de judecată Abdulqawi Yusuf, citind rezoluţia completului de 15 judecători.

Sancţiunile nu pot afecta "exportul pe teritoriul Iranului a bunurilor necesare pentru nevoile umanitare, cum ar fi medicamentele, dispozitivele medicale şi produsele alimentare şi mărfurile agricole, precum şi bunurile şi serviciile necesare pentru siguranţa aviaţiei civile", a spus el.

Washingtonul a susţinut luna trecută că cererea Iranului a fost o încercare de a folosi abuzul de la instanţă şi că tratatul din 1955 a exclus în mod special utilizarea instanţelor pentru soluţionarea litigiilor.

Iranul a salutat hotărârea Curţii Mondiale de Justiţie, cel mai înalt tribunal al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a cerut Statelor Unite să se asigure că sancţiunile împotriva Teheranului nu afectează securitatea umanitară sau siguranţa aviaţiei civile.

"Decizia a demonstrat încă o dată că Republica Islamică are dreptate, iar sancţiunile SUA împotriva oamenilor şi cetăţenilor ţării noastre sunt ilegale şi crude", a afirmat Ministerul de Externe iranian într-o declaraţie publicată de agenţia de ştiri Tasnim şi mass-media de stat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici