Curtea Supremă din Rusia a respins apelul lui Alexei Navalnîi privind candidatura la alegerile prezidenţiale

Curtea Supremă din Rusia a respins apelul lui Alexei Nevalnîi privind dreptul său de a candida la alegerile prezidenţiale din luna martie, relatează site-ul agenţiei DPA.

349 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă din Rusia a respins apelul lui Alexei Navalnîi privind candidatura la alegerile prezidenţiale

Curtea Supremă din Rusia a respins apelul lui Alexei Navalnîi privind candidatura la alegerile prezidenţiale

Decizia a fost luată la 22 ianuarie, dar instanţa a comunicat-o abia vineri, 26 ianuarie. Liderul opoziţiei din Rusia a epuizat toate posibilităţile de a contesta în instanţă interdicţia de a participa la scrutin.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Electorală Centrală de la Moscova a anunţat că Alexei Navalnîi nu are niciun drept legal să candideze, din cauza unei sentinţe de cinci ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind deturnare de fonduri.

Navalnîi a respins toate acuzaţiile şi a susţinut că decizia este motivată politică. El a făcut un apel pentru boicotarea alegerilor prezidenţiale din 18 martie, iar susţinătorii opoziţiei au planificat proteste în toată ţară în cursul zilei de duminică, 28 ianuarie.

Echipa de campanie a lui Alexei Navalnîi a precizat că mai mulţi membri au fost reţinuţi recent în patru oraşe din Rusia. "Protestele noastre au devenit un adevărat coşmar pentru Kremlin", a anunţat organizaţia pe Twitter.

Autorităţile din Moscova au subliniat că nu au aprobat nicio demonstraţie în capitala rusă, ameninţând cu intervenţia poliţiei şi cu o acţiune în instanţă împotriva lui Alexei Navalnîi.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat condamnarea lui Alexei Navalnîi la închisoare, considerând că este motivată politic, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că sentinţa din 2014 privind fraude comise de către Navalnîi a fost "arbitrară şi vădit nejustificată".

Rusia va organiza alegeri prezidenţiale la 18 martie 2018. Vladimir Putin - preşedinte în perioadele 2000-2008 şi 2012-2018 - a anunţat că va candida ca independent, având o rată de încredere de aproximativ 80% în sondajele publice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici