Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite la Smolensk nu au înregistrat nicio defecţiune

Cutiile negre ale aeronavei preşedintelui Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 lângă Smolensk, în Rusia, nu au înregistrat nicio defecţiune tehnică a avionului, a anunţat marţi Parchetul Militar polonez.

344 afișări
Imaginea articolului Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite la Smolensk nu au înregistrat nicio defecţiune

Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite la Smolensk nu au înregistrat nicio defecţiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nicio informaţie privind vreo anomalie tehnică nu a fost înregistrată de aparatele de bord", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ireneusz Szlag, care a prezentat presei un rezumat al analizelor celor trei cutii negre, care au înregistrat conversaţiile şi parametrii tehnici ai zborului.

Avionul de tip Tupolev-154 s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze lângă Smolensk, în condiţii de ceaţă. Toţi cei 96 de ocupanţi, între care preşedintele Kaczynski, soţia sa şi numeroşi oficiali polonezi de rang înalt, au murit în catastrofă.

Şeful Parchetului Militar, Krzysztof Parulski, a anunţat marţi că, împotriva unor militari polonezi, vor fi formulate "capete de acuzare", refuzând să ofere alte precizări.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre responsabili cu organizarea zborului prezidenţial şi de formarea piloţilor militari.

Parulski a refuzat să citeze o dată pentru încheierea anchetei parchetului.

O Comisie guvernamentală poloneză, care anchetează cauzele catastrofei, fără să se pronunţe asupra responsabilităţilor, urmează să dea publicităţii raportul său, până la sfârşitul săptămânii.

De partea rusă, raportul definitiv al Comitetului Interguvernamental pentru Aviaţie (MAK), publicat în ianuarie, a atribuit Poloniei întreaga responsabilitate a accidentului. Acest raport a fost calificat ca "incomplet" de către premierul polonez, Donald Tusk.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS, de opoziţie), condus de Jarolslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, acuză Rusia că este "principalul responsabil" al acestei catastrofe, pentru că a "falsificat depoziţiile" controlorilor de trafic aerian, care au "indus în eroare" piloţii aeronavei prezidenţiale.

Delegaţia poloneză se deplasa într-o vizită la Katin, lângă Smolensk, pentru a participa la ceremonia de marcare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, executaţi în acel loc de NKVD, poliţia politică a lui Iosif Stalin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici