Cutremur cu magnitudinea 5,7 în zona vulcanului islandez Bardarbunga

Vulcanul islandez Bardarbunga a fost afectat marţi de un seism cu magnitudinea 5,7, cel mai puternic de la intensificarea activităţii acestuia, la 16 august, ceea ce arată că există în continuare riscul unei erupţii.

134 afișări
Imaginea articolului Cutremur cu magnitudinea 5,7 în zona vulcanului islandez Bardarbunga

Cutremur cu magnitudinea 5,7 în zona vulcanului islandez Bardarbunga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imensul vulcan Bardarbunga, situat sub cel mai mare gheţar din Islanda, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian în nordul Europei şi în Atlanticul de nord, ca şi în cazul erupţiei vulcanului Eyjafjallajokull, în 2010.

Seismul cu magnitudinea 5,7, înregistrat de Institutul islandez de Meteorologie, este cel mai violent produs în regiune din 1996.

Nivelul de alertă pentru aviaţia din Islanda a fost stabilit începând de duminică la "portocaliu". Anterior, autorităţile islandeze au emis sâmbătă codul "roşu", nivelul maxim, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă au avertizat în legătură cu o posibilă erupţie. Toate aeroporurile din Islanda au rămas deschise.

Activitatea seismică rămâne intensă în regiune, cu peste 20 de replici pe oră înregistrate marţi dimineaţă.

Evoluţia ulterioară a vulcanului este imposibil de prevăzut, iar experţii consideră că activitatea ar putea dura mai multe săptămâni, dar, în egală măsură, se poate opri sau se poate finaliza cu o erupţie de mai mică sau mai mare intensitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici