Dalai Lama ameninţă din nou că va demisiona

Dalai Lama a ameninţat din nou duminică, în cadrul vizitei sale în Seattle, că va părăsi funcţia pe care o deţine dacă violenţele din Tibet vor scăpa de sub control şi a dezminţit că ar susţine separarea regiunii de China.

18 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama ameninţă din nou că va demisiona

Dalai Lama ameninţă din nou că va demisiona (Imagine: Mediafax Foto)

Liderul spiritual al tibetanilor a vorbit presei, la finalul seriei de conferinţe pe tema compasiunii ţinute pe coasta de vest a Statelor Unite, în cadrul primei sale vizite în străinătate după reprimarea violentă a manifestaţiilor din Tibet.

"Lumea întreagă ştie că Dalai Lama nu caută independenţa sau separarea (Tibetului) (...) Dacă violenţele scapă de sub control, atunci nu am altă soluţie decât să demisionez. (...) Dacă majoritatea oamenilor comit violenţe, eu demisionez", a declarat câştigătorul premiului Nobel pentru Pace.

Dalai Lama, în vârstă de 72 de ani, a solicitat o anchetă internaţională independentă asupra manifestaţiilor şi represiunilor autorităţilor chineze. Totodată, a cerut tibetanilor să se abţină de la violenţe şi să nu perturbe pregătirile pentru Jocurile Olimpice.

Lhasa a fost scena celor mai importante manifestaţii din Tibet de după 1949 împotriva Beijingului, soldate cu un total de 20 de morţi potrivit autorităţilor chineze şi 135-140 conform estimărilor guvernului tibetan aflat în exil.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a vorbit sâmbătă pentru prima oară despre criza tibetană şi a subliniat că problema Tibetului nu se regăseşte în sfera drepturilor omului ci în cea a suveranităţii naţionale. "Dacă Dalai Lama ar fi interesat de un acord atunci ar demonstra acest lucru prin acţiunile sale. Dacă abandonează activităţile separatiste, comploturile care instigă la violenţă, proiectele de sabotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, atunci vom relua oricând contactul şi dialogul", a declarat preşedintele chinez, citat de televiziunea centrală şi agenţia oficială China Nouă.

Autorităţile chineze îl acuză pe Dalai Lama, care trăieşte în exil în Dharamsala, India, că ar fi instigat manifestaţiile din 10 martie în capitala tibetană, Lhassa, şi care au degenerat pe 14 martie spre alte provincii chineze locuite de comunităţi tibetane.

Dalai Lama şi-a reiterat susţinerea pentru Jocurile Olimpice şi pentru dreptul manifestanţilor de a-şi "exprima sentimentele profunde". "Cu toţii ştiu că susţin Jocurile Olimpice", a spus el, refuzând să răspundă întrebărilor legate de boicotarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din partea liderilor internaţionali. " Cred că depinde de fiecare (...) în cazul meu, nu cred că voi avea invitaţie", a precizat Dalai Lama.

Liderul spiritual a cerut eliberarea persoanelor reţinute în timpul reprimării manifestaţiilor, acordarea de tratament medical răniţilor şi deschiderea Tibetului pentru investigaţiile controlorilor internaţionali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici