Dalai Lama: Beijingul vrea să instaleze un milion de colonişti chinezi în Tibet după JO

Liderul spiritual tibetan a declarat vineri că Beijingul intenţionează să instaleze circa un milion de colonişti chinezi în Tibet, după Jocurile Olimpice, cu scopul de a estompa cultura şi identitatea tibetană, relatează cotidianul The Guardian.

14 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama: Beijingul vrea să instaleze un milion de colonişti chinezi în Tibet după JO

Dalai Lama: Beijingul vrea să instaleze un milion de colonişti chinezi în Tibet după JO (Imagine: Mediafax Foto)

Dalai Lama a declarat, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian după o întâlnire cu premierul britanic Gordon Brown, că se teme că autorităţile chineze vor adopta măsuri mai dure în Tibet după Jocurile Olimpice, invadând regiunea cu etnici chinezi.

El a explicat că a primit informaţii de la locuitorii din Tibet că zone nelocuite extinse au fost marcate, ca pentru construcţie, în ultimii doi ani. "Apoi anul trecut am primit informaţia - după Jocurile Olimpice, un milion de chinezi se vor instala în regiunea autonomă Tibet", a declarat el, adăugând că deţine aceste date de la o "sursă militară" din Tibet.

Ultimii ani s-au remarcat printr-un aflux de colonişti chinezi în Tibet, unde transportul s-a îmbunătăţit, dar numărul lor exact nu este cunoscut. Potrivit unui recensământ oficial realizat în 2.000, în regiune locuiesc 2,4 milioane de tibetani şi 159.000 de chinezi. Guvernul tibetan în exil susţine că sunt mult mai mulţi chinezi, dacă sunt număraţi muncitorii temporari şi militarii.

China a negat că desfăşoară deliberat o politică de colonizare pentru a estompa cultura tibetană şi subliniază beneficiile aduse regiunii de dezvoltarea economică şi investiţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici