Dalai Lama se declară pregătit pentru o întrevedere cu preşedintele chinez

Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat în exil, s-a declarat pregătit pentru o întrevedere cu preşedintele chinez Hu Jintao, dacă primeşte "indicii concrete" că Beijingul este dispus să dialogheze, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi la Dharamsala, în nordul Indiei.

13 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama se declară pregătit pentru o întrevedere cu preşedintele chinez

Dalai Lama se declară pregătit pentru o întrevedere cu preşedintele chinez (Imagine: Mediafax Foto)

El şi-a exprimat temerea că reprimarea revoltelor din Tibet a provocat "numeroase victime".

Dalai Lama a subliniat că el "a fost mereu pregătit" să se întâlnească cu oficialii chinezi, "în special cu Hu Jintao", chiar dacă a admis că perspectiva deplasării la Beijing în acest moment "nu este practică".

"Totuşi, dacă primesc indicii concrete din partea Chinei, voi fi fericit să fac aşa ceva (...), a declarat el. "Dacă există indicii concrete, sunt dispus, sunt fericit, după această criză (...) în câteva săptămâni, în câteva luni", a adăugat el, sugerând că s-ar putea întâlni cu liderii de la Beijing după încheierea crizei tibetane.

"Cele două părţi trebuie să fie conştiente că trebuie să locuim împreună şi să dialogăm", a declarat Tenzin Taklha, unul din consilierii lui Dalai Lama care locuieşte în exil la Dharamsala, în nordul Indiei, din 1959.

"Sanctitatea Sa este dispusă să dialogheze cu chinezii", a adăugat acesta.

Liderul spiritual tibetan a făcut, de asemenea, apel miercuri la comunitatea internaţională să depună eforturi pentru soluţionarea conflictului din Tibet prin intermediul "dialogului" cu China şi să ceară Beijingului să dea dovadă de "reţinere" în gestionarea violenţelor.

El şi-a exprimat joi teama că reprimarea manifestaţiilor din Tibet de către armata chineză s-a soldat cu numeroase victime. "Nu cunoaştem cifrele exacte în ceea ce priveşte victimele. Unii zic că sunt şase (victime), alţii susţin că sunt 100 (...) Sunt într-adevăr îngrijorat că există multe victime", a precizat el.

Autorităţile chineze au anunţat că violenţele s-au soldat cu 13 victime, în timp ce Guvernul tibetan aflat în exil menţionează cifra de cel puţin 100 de morţi, nu doar în Tibet, ci şi în alte regiuni unde s-au propagat protestele.

"Anumite zone (din China) au fost izolate" de restul lumii, a declarat Dalai Lama.

El a făcut din nou apel la "presa internaţională să meargă acolo". "Comunitatea internaţională trebuie să ştie ce se întâmplă în Tibet", a subliniat el.

Premierul britanic Gordon Brown s-a declarat miercuri dispus să se întâlnească cu Dalai Lama, adăugând că a avut în cursul dimineţii o convorbire telefonică cu omologul său chinez, Wen Jiabao.

"Premierul (chinez) mi-a declarat că ar fi dispus să demareze un dialog cu Dalai Lama cu două condiţii pe care Dalai Lama le-a îndeplinit deja: să nu sprijine independenţa totală a Tibetului şi să renunţe la violenţă", a explicat Brown.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici