Dalai Lama va renunţa la statutul de lider tibetan dacă violenţele se agravează

Dalai Lama a declarat marţi că va renunţa la statutul de lider tibetan, dacă violenţele scapă de sub control în Tibet.

13 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama va renunţa la statutul de lider tibetan dacă violenţele se agravează

Dalai Lama va renunţa la statutul de lider tibetan dacă violenţele se agravează (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă lucrurile scapă de sub control, atunci singura mea opţiune este să mă retrag complet", a declarat Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat în exil, în cadrul unei conferinţe de presă la Dharamsala, în nordul Indiei.

Premierul chinez Wen Jiabao l-a acuzat marţi pe Dalai Lama că a organizat protestele soldate cu mai mulţi morţi şi a precizat că susţinătorii lui încearcă să "saboteze" Jocurile Olimpice de la Beijing, din august. Dalai Lama a respins acuzaţiile Chinei privind instigarea la violenţă.

"Investigaţi în totalitate. Dacă vreţi să investigaţi aici, sunteţi mai mult decât bineveniţi. Puteţi să îmi verificaţi pulsul, urina, fecalele, totul", a spus ironic Dalai Lama.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a declarat că doreşte autonomie în interiorul Chinei, nu independenţă.

Protestele organizate de călugări în oraşul Lhasa au devenit violente vinerea trecută, creând o situaţie delicată pentru guvernul chinez înaintea Jocurilor Olimpice.

Un purtător de cuvânt al Guvernului chinez a propus aducerea lui Dalai Lama în faţa justiţiei, sub acuzaţia de instigare la violenţă.

"Comunitatea internaţională trebuie să pună întrebarea ce rol a avut Dalai Lama în aceste incidente serioase care au inclus confruntări, jafuri, incendii. Cel care trebuie investigat este însuşi Dalai Lama. Ar trebui supus măcar unui proces de conştiinţă", a declarat Qin Gang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici