David Cameron consideră refuzul de revizuire a tratatului o decizie dificilă dar bună

Premierul britanic David Cameron a justificat vineri dimineaţă la Bruxelles refuzul său de modificare a tratatului UE, vorbind despre o "decizie dificilă dar bună", deoarece intersul Marii Britanii nu era protejat.

335 afișări
Imaginea articolului David Cameron consideră refuzul de revizuire a tratatului o decizie dificilă dar bună

David Cameron consideră refuzul de revizuire a tratatului o decizie dificilă dar bună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu poţi obţine siguranţă în interiorul tratatului, este mai bine să rămâi în afară", a apreciat premierul în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles.

"Ce a ieşit nu este în interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (...) Nu puteam să prezint acest nou tratat Parlamentului nostru", a continuat Cameron.

El a apreciat că "interesele britanice în cadrul UE", cum ar fi libertatea schimburilor, deschiderea pieţelor ar trebui protejate.

În urma unei dispute, Marea Britanie a refuzat să participe la revizuirea tratatului european, pentru consolidarea disciplinei bugetare a zonei euro. Londra a ameninţat că va recurge la dreptul său de veto şi va cere concesii din partea partenerilor în special în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar. Aceste cereri au fost considerate excesive, chiar inacceptabile în cadrul UE.

"Dacă am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar însemna o punere la îndoială în opinia noastră (...) a unei mari părţi din activitatea depusă în serviciul unei reglementări a finanţelor, o reglementare necesară", a subliniat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, Cameron a urat "succes" zonei euro pentru "a-şi rezolva problemele", făcând aluzie la acordul încheiat în cursul nopţii de joi spre vineri pentru înăsprirea disciplinei bugetare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici