David Cameron: Snowden şi The Guardian au adus atingere securităţii naţionale

Premierul britanic David Cameron a declarat miercuri că publicarea de către ziarul The Guardian a unor documente secrete provenind de la americanul Edward Snowden a adus atingere securităţii naţionale.

254 afișări
Imaginea articolului David Cameron: Snowden şi The Guardian au adus atingere securităţii naţionale

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Realitatea este că acest lucru a adus atingere securităţii naţionale, iar The Guardian a admis acest lucru într-o anumită măsură acceptând, la cererea politicoasă a consilierului meu în domeniul securităţii interne şi secretarului Cabinetului meu, să distrugă dosarele pe care le deţinea", a declarat Cameron, care a vorbit pentru prima dată, miercuri, în Parlament, despre acest caz, care i-a adus critici Guvernului pe care îl conduce, la sfârşitul lui august.

O serie de ţări au criticat în mod deschis metodele folosite de către Executivul britanic în privinţa ziarului The Guardian şi a lui David Miranda, partenerul unui jurnalist aflat la originea publicării unor documente obţinute de către fugarul anmerican Edward Snowden.

Brazilianul, în vârstă de 28 de ani, a fost reţinut timp de nouă ore pe Aeroportul Heathrow.

Guvernul britanic a oferit asigurări că reţinerea lui Miranda a fost "conformă legislaţiei britanice în domeniul luptei împotriva terorismului" şi că "s-ar fi putut afla în pericol vieţi" din cauza publicării anumitor documente obţinute în mod ilegal.

The Guardian, un cotidian britanic apropiat opoziţiei laburiste, a dezvăluit că a fost nevoit să distrugă, la presiunea Londrei, documente confidenţiale utilizate pentru dezvăluirea sistemului de supraveghere al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

"Au spus că le este frică de faptul că guverne străine, în special din Rusia şi China, ar putea pirata reţeaua The Guardian", a anunţat ziarul, care a distrus, până la urmă, unităţi HDD sub supravegherea a doi reprezentanţi ai serviciului britanic de interceptare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici