David Miranda va iniţia o acţiune judiciară privind deţinerea sa pe aeroportul Heathrow

Partenerul jurnalistului aflat la originea publicării documentelor secrete furnizate de Edward Snowden a iniţiat o procedură judiciară faţă de deţinerea sa de către autorităţile britanice, anunţă redactorul-şef al ziarului The Guardian.

163 afișări
Imaginea articolului David Miranda va iniţia o acţiune judiciară privind deţinerea sa pe aeroportul Heathrow

David Miranda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"David Miranda a iniţiat o procedură judiciară în legătură cu materialele care i-au fost confiscate duminică, pe aeroportul din Heathrow, şi a modului în care a fost tratat", a declarat Alan Rusbridger, redactorul-şef al ziarului The Guardian.

David Miranda, partenerul şi colaboratorul ocazional al lui Glenn Greenwald, jurnalist american la cotidianul britanic The Guardian, a fost reţinut, duminică dimineaţa, pe aeroportul internaţional Heathrow, în virtutea legislaţiei antiteroriste.

Tânărul în vârstă de 28 de ani, de naţionalitate braziliană, era în tranzit, venind de la Berlin, unde a petrecut o săptămână cu producătorul de filme documentare Laura Poitras, pe care Edward Snowden a ales-o, împreună cu Glenn Greenwald, pentru a face dezvăluirile sale despre programele serviciilor de informaţii americane de supraveghere electronică a comunicaţiilor.

"În momentul în care am ieşit din avion, m-au dus într-o cameră micuţă cu patru scaune şi un aparat pentru luarea amprentelor digitale", a povestit David Miranda pentru The Guardian. "Erau şase agenţi. Ei mi-au pus întrebări despre întreaga mea viaţă, despre tot. Mi-au luat calculatorul, jocurile video, cardurile de memorie. Totul", a spus el luni în faţa unor jurnalişti, pe aeroportul de la Rio de Janeiro, oraş în care locuieşte împreună cu partenerul său.

Într-un articol publicat în ziarul The Guardian, Glenn Greenwald a criticat atitudinea autorităţilor britanice, care ar fi "făcut uz totalmente abuziv de legea privind terorismul pentru motive care nu au nimic de-a face cu terorismul". El a anunţat că David Miranda a fost interogat despre activităţile Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) americane, pentru care a lucrat Edward Snowden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici