De ce Rusia îşi doreşte atât de mult să captureze oraşul ucrainean Soledar

  • Luptele continuă în Soledar, un oraş minier de sare din estul Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei că a obţinut controlul regiunii.
  • CNN face o analiză în care încearcă să afle de ce îşi doreşte atât de mult Rusia să cucerească Soledarul.
3003 afișări
Imaginea articolului De ce Rusia îşi doreşte atât de mult să captureze oraşul ucrainean Soledar

Sursa foto: Twitter

În cazul în care trupele ruseşti ar captura într-adevăr oraşul, aceasta ar marca prima victorie a Moscovei în Donbas după luni de zile. O eventuală victorie i-ar oferi preşedintelui Vladimir Putin veşti bune după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă începând cu vara trecută.

Semnificaţia lui Soledar din punct de vedere militar este minimă, scrie CNN. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forţelor ruse, şi în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra Bakhmut din apropiere, care a fost o ţintă încă din vară.

Oraşul Soledar din Doneţk a fost o ţintă pentru forţele ruseşti încă din luna mai a anului trecut. Cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, acesta are o valoare strategică redusă în sine, dar este un punct de reper în lupta de uzură a ruşilor spre vest. Moscova se luptă de luni de zile să atace Bakhmut dinspre est, dar dacă ar captura Soledar, Moscova ar putea, cel puţin, să se apropie de oraş pe o cale diferită.

Forţele armate ruse nu au avut nimic de sărbătorit de la începutul lunii iulie şi au fost nevoite să se retragă atât în Harkov, în nord, cât şi în Herson, în sudul Ucrainei.

Prin urmare, capturarea oraşului Soledar, în ciuda stării sale acum ruinate, ar reprezenta un progres rar. Dar ar fi mai degrabă un prrogres simbolic decât unul substanţial.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că un control asupra oraşului Soledar „nu va permite neapărat forţelor ruseşti să exercite controlul asupra liniilor de comunicaţii terestre ucrainene critice spre Bakhmut”.

„Chiar şi luând cele mai generoase afirmaţii ruseşti la valoarea nominală, capturarea lui Soledar nu ar prevesti o încercuire imediată a Bakhmut”, a adăugat centrul de studii.

Dar Soledar are o importanţă ieşită din comun pentru un singur om: oligarhul şi liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigozhin. Luptătorii săi Wagner, mulţi dintre ei foşti deţinuţi în închisoare, au suferit pierderi grele cu un val după altul de atacuri terestre în ceea ce a devenit un câmp de luptă cu tranşee şi noroi care aminteşte de Primul Război Mondial. După luni în care Ministerul rus al Apărării nu a livrat nimic altceva decât retragere, Prigozhin este dornic să arate că oamenii săi se ţin de cuvânt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici