De unde face Coreea de Nord rost de bani

Ca de altfel aproape tot ce ţine de Coreea de Nord, economia statului asiatic este un mare mister pentru lumea din afară. Totuşi există speculaţii despre care ar fi sursele principale de venit ale dictaturii. În contextul în care Donald Trump spune că este pregătit să se ocupe de ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord, cu sau fără ajutorul Chinei, informaţiile despre finanţele coreenilor sunt şi mai importante.

15986 afișări
Imaginea articolului De unde face Coreea de Nord rost de bani

De unde face Coreea de Nord rost de bani

China, nu este doar un vecin puternic, ci şi un important aliat economic pentru nord-cooreni, fiind responsabil pentru mai mult de 80% din comerţul extern al Coreei de Nord, informează CNN.

De curând, preşedintele SUA Donald Trump a declarat că SUA va rezolva problema Coreei de nord, cu sau fără China. 

Care sunt considerate de analişti principalele surse de venit pentru nord-coreeni, în opinia analiştilor: 

Cărbune

Una din cele mai importante surse de venit vine de la milioanele de tone de cărbune pe care Coreea de Nord le vinde în fiecare an Chinei. China a declarat în februarie că va întrerupe toate importurile de cărbune nord-coreean pentru restul anului, dar experţii spun că astfel de afirmaţii sunt mult mai dure decât intenţiile reale ale chinezilor. Conform CNN, China nu vrea să „zdrobească“ economia vecinului său, pe care îl vede ca un tampon între ei şi Coreea de Sud, un important aliat al SUA. Există numeroase modalităţi de a evita restricţiile. Coreea de Nord mai exportă în China minereu de fier, fructe de mare şi îmbrăcăminte.

Rezerve financiare

John Park, director al Grupului de Muncă Coreean de la Şcoala Kennedy din cadrul Harvard crede că Phenianul deţine „sume foarte mari de bani“ în China, sume care pot fi folosite pentru aş cumpăra ce doresc în materie de armament. Transferându-şi sume importante de bani în China, Coreea de Nord poate evita sancţiuni internaţionale.

Atacuri cibernetice

Ţara este acuzată de legături cu o serie de atacuri cibernetice asupra unor instituţii finaciare din 18 ţări, informează firma de securitate cibernetică Kaspersky.

Trafic de persoane

Coreea de Nord trimite mii de muncitori în locuri precum China, Rusia şi Orientul Mijlociu, conform unui raport U.N. din 2015. Se crede că aceşti muncitori lucrează în industrii precum minerit, textile, construcţii şi exploatări forestiere.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici