Decizie fără precedent în Chile. Din cauza secetei a fost anunţat un plan de raţionalizare a apei

În timp ce ţara se confruntă cu o secetă gravă, care a intrat în al 13-lea an, Chile a anunţat luni un plan fără precedent de raţionalizare a apei pentru capitala Santiago, un oraş cu aproape 6 milioane de locuitori.

1714 afișări
Imaginea articolului Decizie fără precedent în Chile. Din cauza secetei a fost anunţat un plan de raţionalizare a apei

"Un oraş nu poate trăi fără apă", a declarat Claudio Orrego, guvernatorul regiunii metropolitane Santiago, într-o conferinţă de presă. "Şi ne aflăm într-o situaţie fără precedent în istoria de 491 de ani a oraşului Santiago, în care trebuie să ne pregătim pentru că nu va fi suficientă apă pentru toţi cei care locuiesc aici".

Planul prezintă un sistem de alertă pe patru niveluri, care merge de la verde la roşu şi începe cu anunţuri de serviciu public, trece la restricţionarea presiunii apei şi se încheie cu întreruperi rotative ale apei de până la 24 de ore pentru aproximativ 1,7 milioane de persoane, notează agenţia de presă Reuters.

Sistemul de alertă se bazează pe capacitatea râurilor Maipo şi Mapocho, care alimentează capitala cu cea mai mare parte a apei şi ale căror niveluri au scăzut pe măsură ce seceta se prelungeşte.

Guvernul estimează că, în ultimii 30 de ani, disponibilitatea apei în ţară a scăzut între 10% şi 37% şi ar putea scădea cu încă 50% în nordul şi centrul Chile până în 2060.

Deficitul de apă din râuri, măsurat în litri pe secundă, va determina dacă vor avea loc tăieri la fiecare 12, şase sau patru zile. În fiecare caz, o zonă diferită se va confrunta cu reduceri de apă în fiecare zi.

"Este pentru prima dată în istorie când Santiago are un plan de raţionalizare a apei din cauza gravităţii schimbărilor climatice", a declarat Orrego. "Este important ca cetăţenii să înţeleagă că schimbările climatice sunt aici pentru a rămâne. Nu este doar o problemă globală, ci şi locală".

Anumite zone din centrul oraşului vor fi scutite din cauza concentraţiei mari de capitaluri. Zonele alimentate cu apă din fântâni sau alte surse în afară de cele două râuri vor fi, de asemenea, scutite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici