Declaraţia lui Netanyahu la ONU privind programul nuclear iranian, contrazisă de Mossad

Declaraţia făcută la ONU de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în 2012, conform căreia Iranul ar putea obţine arma nucleară în termen de un an, a fost contrazisă chiar de serviciul său secret, potrivit unor documente secrete ale Mossadului, citate de cotidianul The Guardian în ediţia online.

587 afișări
Imaginea articolului Declaraţia lui Netanyahu la ONU privind programul nuclear iranian, contrazisă de Mossad

Declaraţia lui Netanyahu la ONU privind programul nuclear iranian, contrazisă de Mossad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul din 2012 al Mossadului despre dosarul nuclear iranian era în contradicţie clară cu tonul alarmist folosit de premierul israelian, care a prezentat de multe ori programul Iranului drept o ameninţare existenţială pentru Israel şi un risc enorm pentru securitatea mondială. "Până primăvara viitoare, cel mult până vara viitoare, în actualul ritm de îmbogăţire (a uraniului-n.r.), vor fi terminat îmbogăţirea medie şi vor fi trecut la etapa finală. De acolo, ar mai fi doar câteva luni, poate chiar săptămâni, până obţin suficient uraniu îmbogăţit pentru prima bombă", a afirmat Netanyahu la ONU.

El a precizat că datele sale nu se bazează pe informaţii secrete sau militare, ci pe rapoartele Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA).

Însă serviciul secret israelian, Mossadul, avea altă părere. Într-un raport împărtăşit cu spionii sud-africani la 22 octombrie 2012 - probabil redactat anterior - Mossadul recunoştea că Iranul "lucrează pentru a acoperi lacunele în domenii care par legitime, precum reactoarele de îmbogăţire, ceea ce va reduce timpul necesar producerii armelor". Dar raportul precizează de asemenea că Iranul "nu pare să fie pregătit" să îmbogăţească uraniu la nivelul superior necesar pentru arme nucleare. În timp ce pentru o bombă uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, Mossadul estima că Iranul avea atunci "aproximativ 100 de kilograme de material îmbogăţit la 20%".

Documentele secrete citate de The Guardian fac referire în special la schimburi de informaţii între agenţia de spionaj din Africa de Sud şi servicii secrete din alte ţări. Cele mai multe sunt de la Mossad, dar sunt de asemenea şi documente de la serviciul rus de securitate FSB, precum şi de la agenţii din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Oman şi câteva ţări africane.

Dezvăluirile intervin în condiţiile în care tensiunile dintre Israel şi principalul său aliat, Statele Unite, s-au intensificat dramatic înaintea discursului pe care Netanyahu îl va susţine la 3 martie în Congresul american. Casa Albă se teme că retorica dură a liderului israelian ar putea prejudicia negocierile sensibile dintre Teheran şi marile puteri privind programul nuclear iranian. Netanyahu a promis că va bloca un acord despre care crede că va oferi Iranului acces la arme nucleare.

Deşi Iranul a afirmat întotdeauna că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile, biroul premierului israelian a reiterat săptămâna trecută că "Iranul este mai aproape ca oricând de bomba nucleară". Însă retorica lui Netanyahu, favorabilă acţiunii militare împotriva Iranului, a fost dezaprobată şi înainte de membri ai serviciilor de securitate israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici