Declaraţia privind activitatea nucleară nord-coreeană, transmisă statelor implicate

China a trimis vineri declaraţia Coreei de Nord privind activitatea sa nucleară către celelalte patru state care participă la negocierile privind dezarmarea, a anunţat Christopher Hill, principalul negociator american.

16 afișări
Imaginea articolului Declaraţia privind activitatea nucleară nord-coreeană, transmisă statelor implicate

Negociatorul american Christopher Hill (Imagine: Mediafax/AFP)

"Am fost anunţati să venim pentru a ridica (declaraţia, n.red) la ora 11.30, ora locală a Beijingului (06.30 ora României). Cred că până acum toate părţile au obţinut " documentul, a precizat Hill, care asistă la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din G8, de la Kyoto, Japonia.

Cele şase state care participă la negocierile pentru dezarmarea nucleară nord-coreeană sunt Coreea de Nord, China, Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia.

"Va trebui să examinăm (documentul, n.red) cu atenţie şi va trebui să verificăm" informaţiile, a spus Hill.

Negociatorul american a precizat deja că documentul enumeră "toate materialele nucleare (...) şi materialele pentru fabricarea bombelor".

Coreea de Nord a transmis joi declaraţia sa, cu şapte luni întârziere, Chinei, aliatul său apropiat. Gestul regimului comunist nord-coreean a fost salutat de comunitatea internaţională.

Christopher Hill a declarat că va încerca să stabilească vineri, alături de celelalte părţi, o dată pentru reuniunea viitoare. Ultima întâlnire a celor şase state a avut loc în septembrie anul trecut. "Va fi probabil o dată cât mai apropiată", a adăugat el.

Negociatorul american a amintit că prezentarea declaraţiei este doar o etapă a procesului de dezarmare prevăzut în 2005 de un text comun al celor şase state.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici