Delegaţia României, printre cele care au boicotat discursul lui Ahmadinejad

Delegaţia României se numără printre cele care au părăsit sala în timpul discursului preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, rostit luni după-amiază la New York, în cadrul conferinţei ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ligii Antidefăimare.

37 afișări
Imaginea articolului Delegaţia României, printre cele care au boicotat discursul lui Ahmadinejad

Delegaţia României, printre cele care au boicotat discursul lui Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liga Antidefăimare (Anti-Defamation League - ADL) a lăudat ţările ale căror delegaţii au părăsit sala în timpul discursului liderului de la Teheran.

"La fel cum există obligaţii legale şi diplomatice în sensul garantării dreptului lui Ahmadinejad de a rosti un discurs la tribuna ONU, există şi obligaţia morală de a condamna declaraţiile, acţiunile şi ideile acestuia. Ahmadinejad neagă Holocaustul, neagă existenţa homosexualilor în Iran, neagă existenţa programului iranian de înarmare nucleară. Pe această listă a minciunilor a adăugat încă una - că Statele Unite şi Israelul ar reprezenta o ameninţare nucleară la adresa Iranului, când de fapt este invers", a declarat Abraham H. Foxman, directorul ADL.

"Apreciem gestul ţărilor ai căror reprezentanţi au părăsit sala, pentru că în acest fel îi este transmis un mesaj personal lui Ahmadinejad că declaraţiile sale injurioase nu merită respectul unei audienţe", adaugă Foxman, salutând şi declaraţiile secretarului general ONU, Ban Ki-moon.

"Prezenţa lui Ahmadinejad la conferinţă este o oportunitate perfectă pentru comunitatea internaţională în scopul de a-i transmite mesajul pentru trebuie să îl audă: Dacă Iranul nu va abandona programul de înarmare nucleară, vor fi consecinţe grave", avertizează reprezentantul ADL.

Reprezentanţii Statelor Unite, României, Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Ungariei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Marocului, Olandei, Noii Zeelande, Poloniei, Slovaciei şi Marii Britanii au părăsit sala la începerea discursului preşedintelui iranian.

Liga Antidefăimare, înfiinţată în 1913, este principala organizaţie internaţională specializată în combaterea antisemitismului.

Conform unui comunicat MAE, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, participă, în perioada 3-4 mai, la Conferinţa de Examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleară, care se desfăşoară la sediul ONU din New York. Cu ocazia acestei conferinte, şeful diplomatiei române va avea o întrevedere cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu Yukyia Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici