Demersuri pentru înfiinţarea unui tribunal excepţional privind atacurile cu arme chimice

Atacurile cu arme chimice au ucis mii de oameni în timpul războiului civil din Siria, mulţi dintre ei copii, dar, după mai bine de un deceniu, făptaşii rămân nepedepsiţi. Acest lucru s-ar putea schimba însă printr-o iniţiativă de creare a unui tribunal care să judece astfel de atrocităţi.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Demersuri pentru înfiinţarea unui tribunal excepţional privind atacurile cu arme chimice

Demersuri pentru înfiinţarea unui tribunal excepţional privind atacurile cu arme chimice

Iniţiativa a fost lansată joi, la Haga, scrie Reuters.

Douăsprezece grupuri pentru drepturile sirienilor, experţi juridici internaţionali şi alte persoane fac demersuri pentru a pune bazele unui tribunal exceptional în care să fie judecaţi utilizatorii de arme chimice din întreaga lume.

„Pentru noi, sirienii, tribunalul este o speranţă”, a declarat Safaa Kamel, 35 de ani, o profesoară din suburbia Jobar din capitala siriană Damasc, amintind de atacul cu gaz sarin din 21 august 2013 din districtul Ghouta, care a ucis peste 1.000 de persoane, potrivit sursei citate.

Numeroase întâlniri au avut loc pentru a discuta propunerea, inclusiv fezabilitatea politică, juridică şi de finanţare. Diplomaţi din peste 40 de ţări au fost implicaţi în discuţii, unele dintre ele la nivel ministerial, a declarat avocatul Ibrahim Olabi, o figură cheie din spatele iniţiativei.

„Deşi sirienii sunt cei care solicită acest lucru, pentru utilizarea armelor chimice în Siria, dacă statele doresc acest lucru ar putea fi mult dincolo de Siria”, a arătat Olabi.

Propunerea privind un tribunal excepţional pentru atacuri cu arme chimice a fost lansată la 30 noiembrie, ziua în care se comemorează în întreaga lume victimele unor astfel de atacuri. Următorul pas va fi ca statele să cadă de acord asupra formulării unui tratat.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a negat că a folosit arme chimice împotriva oponenţilor săi în războiul civil care a izbucnit în martie 2011.

Ţări precum Franţa au deschis procese în cadrul aşa-numitei jurisdicţii universale pentru crime de război, dar în acele situaţii în care Curtea Penală Internaţională nu poate acţiona nu există niciun organism juridic care să poată urmări penal suspecţii de utilizare de arme chimice la nivel global.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici