Departamentul de Stat al SUA descrie demiterea şefei Curţii Constituţionale din Moldova drept: "atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale"

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-un comunicat că votul parlamentului moldovean pentru demiterea şefei Curţii Constituţionale este un „atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale a Republici Moldova”, relatează Reuters.

3144 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Stat al SUA descrie demiterea şefei Curţii Constituţionale din Moldova drept: "atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale"

Departamentul de Stat al SUA descrie demiterea şefei Curţii Constituţionale din Moldova drept: "atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale"

Vineri deputaţii din parlamentul moldevean au acordat un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii, printre care preşedintele acesteia Domnica Manole, pentru decizia lor de a susţine demersul Maiei Sandu în vederea convocării de alegeri parlamentare anticipate.

Tribunalul a susţinut o cerere pentru alegeri anticipate a preşedintelui Maia Sandu, care a fost aleasă ca preşedinte în noiembrie. Eforturile de numire a unui premier în Moldova au eşuat în mai multe rânduri, astfel alegerile anticipate par singura soluţie viabilă pentru ieşirea din criza politică. În Parlament gruparea pro-rusă încă deţine o majoritate şi încearcă să blocheze dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate care ar putea duce la pierderea controlului în favoarea unei majorităţi pro-europene.

Departamentul de Stat a mai precizat în comunicat că este deosebit de îngrijorat că Parlamentul vizează Curtea Constituţională „care şi-a afirmat recent recent independenţa după ani în care a fost capturată de stat”.

„Îi îndemnăm pe lideri şi reprezentanţii Republicii Moldova să respecte statul de drept, să protejeze instituţiile democratice şi să lucreze împreună pentru a rezolva provocările cu care se confruntă ţara, inclusiv pandemia COVID-19 în curs”, se menţionează în comunicat.

UE a declarat în cursul zilei de luni că votul a fost un atac asupra ordinii constituţionale a Moldovei.

Pentru a fi respectată separarea puterilor în stat votul pentru înlăturarea judecătorului, Domnica Manole, trebuie să fie convenit chiar de instanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici