Departamentul Justiţiei salută decizia Curţii Supreme în cazul Mohammad Munaf

Departamentul Justiţiei a salutat verdictul pronunţat de Curtea Supremă a Statelor Unite în cazul cetăţeanului americano-irakian Mohammad Munaf, subliniind că decizia permite instanţelor irakiene să continue acţiunile legale împotriva acestuia.

16 afișări
Imaginea articolului Departamentul Justiţiei salută decizia Curţii Supreme în cazul Mohammad Munaf

Mohammad Munaf

Într-un comunciat dat publicităţii, Departamentul Justiţiei şi-a exprimat într-o declaraţie satisfacţia faţă de verdictul pronunţat, precizând că "decizia Curţii asigură tribunalelor irakiene posibilitatea de a continua acţiunile de punere sub acuzare a petiţionarilor (...) pentru infracţiunile grave comise în Irak", făcând referire la Mohammad Munaf şi la cetăţeanul americano-iordanian Shawqi Omar, relatează The Washington Post în ediţia electronică.

Joseph Margulies, avocat în cadrul Centrului de Justiţiei MacArthur de la Northwestern University, cel a susţinut cauza deţinuţilor, s-a declarat dezamăgit de verdict şi a precizat că va încerca să limiteze aplicarea sa.

"Dacă Irakul infirmă intenţia de a-i pune sub acuzare, aşa cum ne aşteptăm în cazul lui Munaf, atunci Statele Unite nu vor mai dispune de nici o bază legală pentru a-l deţine în continuare", a subliniat Margulies.

Mohammad Munaf şi americano-iordanianul Shawqi Omar se află în custodia autorităţilor americane la baza Camp Cropper, în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad. Cei doi deţinuţi, de religie sunnită, susţin că vor fi supuşi torturii dacă vor fi predaţi autorităţilor irakiene.

Potrivit deciziei instanţei supreme, judecătorii federali nu pot bloca transferul celor doi suspecţi autorităţilor irakiene, care doresc să îi judece pentru implicare în activităţi insurgente şi infracţionale.

Potrivit datelor disponibile, aproximativ 24.000 de detinuţi se află in prezent in custodia Forţei Multinaţionale din Irak. O unitate militară americană special creată, Task Force 134, aflată sub comanda directă a armatei americane, este insarcinată cu administrarea deţinuţilor aflaţi in custodia Forţei Multinaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici