Deputaţii ruşi la APCE au fost privaţi de dreptul de vot

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat, joi, la Strasbourg suspendarea până la sfârşitul lui 2014 a dreptului de vot a 18 dintre membrii săi ruşi, ca sancţiuni în urma anexării Crimeei de către Rusia.

252 afișări
Imaginea articolului Deputaţii ruşi la APCE au fost privaţi de dreptul de vot

Deputaţii ruşi la APCE au fost privaţi de dreptul de vot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

APCE a adoptat o rezoluţie în acest sens cu 145 de voturi din partea membrilor prezenţi, faţă de 21 împotrivă şi 22 de abţineri. Deputaţii ruşi au boicotat dezbaterea prealabilă acestui vot, denunţând o "farsă".

"Pentru a-şi exprima condamnarea şi dezaprobarea în faţa acţiunilor Federaţiei Ruse cu privire la Ucraina", Adunarea a decis să suspende, până la sfârşitul lui 2014, dreptul de vot al delegaţiei ruse, dar şi dreptul de a fi reprezentată la unele instanţe conducătoare ale Adunării, precum şi de a participa la misiunile de observare a alegerilor.

Imediat după acest vot, liderul celor 18 aleşi ruşi, Aleksei Puşkov, a ameninţat în cadrul unei conferinţe de presă că delegaţia sa părăseşte APCE, unde prezenţa sa nu mai are "niciun sens". El a anunţat că o decizie pe acest subiect va fi luată în săptămânile următoare.

APCE - care nu are putere legislativă dar este destinată favorizării dialogului, în special pe teme legate de democraţie şi drepturile omului - reuneşte la Strasbourg 318 deputaţi, proveniţi din parlamentele naţionale a 47 de state membre ale Consiliului Europei. Printre ei se numără 18 ruşi şi 12 ucraineni.

Rusia a anunţat deja că nu va accepta nicio sancţiune fără să reacţioneze la APCE. Aceasta a privat-o deja de dreptul de vot în 2000, când Vladimir Putin a lansat cel de-al doilea război în Cecenia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici