Deputaţii spanioli AU RESPINS proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei

Deputaţii spanioli au respins masiv, marţi, proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea să-l organizeze pe 9 noiembrie, cu o susţinere puternică din partea populaţiei.

566 afișări
Imaginea articolului Deputaţii spanioli AU RESPINS proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei

Deputaţii spanioli au respins proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unor dezbateri, care au durat aproape şapte ore, deputaţii au respins cu 299 de voturi "împotrivă", 47 de voturi "pentru" şi o abţinere, cererea Parlamentului regional al Cataloniei privind organizarea acestui referendum.

Preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat că instituţiile regionale vor căuta un alt "cadru legal" în scopul organizării unui referendum pe 9 noiembrie.

"Ei (deputaţii spanioli) puteau spune «da», dar nu au vrut. Regret acest fapt, cred că ei se înşeală şi timpul le va arăta că am dreptate", a adăugat Mas.

"În fine, voinţa poporului din Catalonia nu poate fi împiedicată de un vot al deputaţilor. Voinţa poporului este fermă, majoritară, civică şi paşnică, ea va fi exprimată în continuare", a subliniat el.

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice.

Mas a anunţat, la 12 decembrie, un acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea unui referendum privind autodeterminarea Cataloniei.

Cele două întrebări ale referendumului sunt: "Doriţi să existe statul Catalonia?" şi, în cazul unui răspuns afirmativ, "Doriţi ca acest stat să fie independent?".

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central, în special, pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici