Der Spiegel: Hitler a fost ajutat de aliaţi, inclusiv de armata română, în comiterea Holocaustului

Holocaustul nu ar fi avut o amploare atât de mare dacă regimul lui Hitler nu ar fi fost ajutat de populaţia şi autorităţile din ţările aliate, inclusiv de armata română, susţin istorici germani citaţi de revista Der Spiegel, relatează pagina online a agenţiei italiene AGI.

638 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: Hitler a fost ajutat de aliaţi, inclusiv de armata română, în comiterea Holocaustului

Der Spiegel: Hitler a fost ajutat de aliaţi, inclusiv de armata română, în comiterea Holocaustului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Holocaustul a fost dorit şi iniţiat de nazişti, dar fără colaborarea activă a multor state europene nu ar fi avut amploarea groaznică pe care a avut-o, comentează Der Spiegel într-un articol intitulat "Complicii europeni ai lui Hitler la exterminarea evreilor" şi publicat cu ocazia extrădării în Germania a fostului gardian nazist John Demjanjuk.

Istoricul Michael Wildt crede că "germanii nu ar fi putut extermina singuri milioane de evrei", în timp ce colegul său, Dieter Pohl, apreciază că naziştii au fost ajutaţi de 200.000 de străini, un număr egal cu cel al torţionarilor germani şi austrieci.

"Jandarmii ucraineni şi poliţiştii letoni, militarii români şi angajaţii feroviari din Ungaria, ţăranii polonezi şi funcţionarii locali olandezi, primarii localităţilor din Franţa, miniştrii norvegieni, militarii italieni - toţi au colaborat la Holocaust", scrie Der Spiegel.

"Orice militar german era ajutat de zece localnici în lagărele din Europa de Est", subliniază revista germană.

Istoricul american Raul Hilberg a descoperit că numărul cel mai mare de susţinători ai naziştilor s-a înregistrat în Letonia, iar cel mai mic în Danemarca. Potrivit istoricului, modelul danez arată că dacă şi alte popoare ar fi adoptat acelaşi comportament, Holocaustul nu ar fi avut loc.

Sociologul german Götz Aly avansează ipoteza că Holocaustul probabil a fost "un proiect european", aspectul "cel mai urât" nu doar al istoriei Germaniei, ci şi al istoriei Europei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici