Der Spiegel: R. Moldova, "o patrie din eprubetă" pentru comunişti

Republica Moldova este "o patrie din eprubetă" doar pentru comunişti, care prin manipularea presei şi probabil prin fraude electorale, şi-au asigurat majoritatea în Parlament, comentează cotidianul german Der Spiegel, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

19 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: R. Moldova, "o patrie din eprubetă" pentru comunişti

Der Spiegel: Republica Moldova, "o patrie din eprubetă" pentru comunişti

Der Spiegel a catalogat fosta republică sovietică drept "azilul de săraci al Europei". Recentele alegeri urmate de mişcări puternice de protest au acaparat prim-planul presei din România, şi numai într-o anumită măsură pe cea europeană.

Potrivit publicaţiei, Republica Moldova rămâne "o patrie din eprubetă" doar pentru comuniştii de la Chişinău care prin manipularea presei autohtone şi probabil prin fraude electorale masive, şi-au asigurat majoritatea absolută în Parlament.

Deşi continuă să fluture drapelul roşu, comuniştii aflaţi la putere au abandonat ideologia de stânga, după ale cărei valori "materiale" locuitorii în vârstă din Republica Moldova încă suspină. Cu un clan corupt în jurul preşedintelui Vladimir Voronin, care aduce mai degrabă a "bulibaşă decât a lider sindicalist", comunismul din Republica Moldova nu mai are în comun cu defunctul socialism sovietic decât "mascarada", comentează Der Spiegel.

Potrivit publicaţiei germane, formaţiunea statală de dincolo de Prut este de fapt un "produs artificial" creat de Stalin în urma Pactului cu Hitler. Destrămarea Uniunii Sovietice a alimentat temerile locuitorilor din Transnistria, regiune cu o populaţie formată în principal din ucraineni şi ruşi, de a fi românizaţi, care au culminat în 1992 cu un război civil şi cu proclamarea unilaterală a Republicii Transnistria, nerecunoscută la nivel internaţional, dar sprijinită economic şi financiar de Rusia.

Nici Moscova, nici Uniunea Europeană nu sunt pregătite deocamdată "pentru o reunificare a Republicii Moldova cu România", este de părere jurnalistul Uwe Klussman, corespondentul Der Spiegel la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici