Derapaj grav al unui lider polonez: acuză Berlinul că vrea să construiască prin UE un „Al Patrulea Reich”

Viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională, Jaroslaw Kaczynski, consideră că sprijinul guvernului de coaliţie din Germania pentru un federalism sporit în Uniunea Europeană este „periculos”.

7068 afișări
Imaginea articolului Derapaj grav al unui lider polonez: acuză Berlinul că vrea să construiască prin UE un „Al Patrulea Reich”

Polonia acuză Berlinul că vrea să construiască un „Al patrulea Reich german”

Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că încearcă să transforme Uniunea Europeană într-un „Al Patrulea Reich german”, într-un interviu publicat vineri. Există ţări care „nu sunt încântate de perspectiva construirii unui Al Patrulea Reich german pe baza UE”, a declarat preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS) pentru cotidianul polonez GPC citat de Le Figaro.

În timpul recentei vizite a noului cancelar german Olaf Scholz în Polonia, omologul său polonez a descris drept „utopic şi, prin urmare, periculos” sprijinul guvernului pentru un federalism mai extins în Uniunea Europeană.

Potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, considerat de cei mai mulţi drept „creierul” oricărei schimbări majore din Polonia, „dacă noi, polonezii, am fi de acord cu o asemenea supunere de natură modernă, ne-am degrada în diverse moduri”.

Bruxelles-ul se află într-un confruntare jurudică cu Varşovia. Comisia Europeană a decis, miercuri, lansarea unei proceduri de sancţionare a Poloniei ca reacţie la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, care a stabilit în octombrie că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză.

Comisia Europeană a decis, miercuri, lansarea unei proceduri de sancţionare a Poloniei ca reacţie la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, care a stabilit în octombrie că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză.

"Comisia Europeană a decis să lanseze o procedură de sancţionare a Poloniei din cauza preocupărilor grave referitoare la Tribunalul Constituţional polonez şi la recenta decizie. Tribunalul Constituţional, în deciziile din 14 iulie 2021 şi din 7 octombrie 2021, a stabilit că prevederi ale Tratatelor UE sunt incompatibile cu legea constituţională poloneză, contestând în mod clar primatul legislaţiei UE. Polonia are la dispoziţie două luni pentru a da răspuns la scrisoarea de înştiinţare formală", a anunţat miercuri Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Autor: Cezara Mîndrescu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici