Descoperire nouă despre atmosfera lui Marte

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire surprinzătoare despre atmosfera lui Marte, care ar putea ajuta la înţelegerea istoriei planetei roşii. Ei au măsurat abundenţa relativă a unor izotopi de monoxid de carbon care alcătuiesc atmosfera marţiană şi au descoperit că aceasta este diferită de ce se aşteptau.

17653 afișări
Imaginea articolului Descoperire nouă despre atmosfera lui Marte

Monoxidul de carbon este un gaz important pentru Marte, deoarece este responsabil pentru efectul de seră care împiedică planeta să se răcească prea mult. Izotopii sunt forme ale aceluiaşi element chimic care au număr diferit de neutroni în nucleu. Abundenţa izotopilor poate oferi indicii despre originea şi evoluţia gazelor din atmosferă.

Oamenii de ştiinţă au folosit instrumentul NOMAD (Nadir and Occultation for Mars Discovery) de la bordul sondei spaţiale ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) pentru a analiza lumina soarelui care trece prin atmosfera lui Marte. Ei au observat că raportul dintre izotopii grei şi cei uşori ai monoxidului de carbon este mai mic decât cel măsurat pe Pământ sau pe comete.

Această diferenţă ar putea fi explicată prin faptul că Marte a pierdut o parte din atmosfera sa primitivă în spaţiu, datorită vântului solar şi a câmpului magnetic slab al planetei. Procesul de pierdere ar fi favorizat izotopii uşori, care au mai multă energie şi pot scăpa mai uşor din gravitaţia marţiană.

Studiul, publicat în revista Science Advances, arată că NOMAD este un instrument puternic pentru a studia atmosfera lui Marte şi pentru a dezvălui secretele trecutului său geologic şi climatic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici