Deserturile delicioase ale bucătăriei turce: o încântare pentru simţuri

  • Deserturile turceşti sunt rezultatul unei moşteniri istorice şi culturale bogate, care a fost influenţată de gastronomiile mediteraneană, balcanică, orientală, central-asiatică şi est-europeană.
  • Deserturile turceşti se împart în trei categorii principale: pe bază de lapte, pe bază de aluat şi pe bază de fructe sau legume. Fiecare categorie are preparate specifice, care variază în funcţie de regiune, climat şi tradiţii.
  • Deserturile pe bază de lapte sunt cele mai uşoare şi mai rafinate dintre deserturile turceşti. Ele se bazează pe folosirea laptelui, smântânii, iaurtului sau brânzei ca ingrediente principale.
891 afișări
Imaginea articolului Deserturile delicioase ale bucătăriei turce: o încântare pentru simţuri

Deserturile delicioase ale bucătăriei turce: o încântare pentru simţuri

Bucătăria turcă nu este doar renumită pentru preparatele sale sărate şi picante, ci şi pentru deserturile sale dulci şi aromate, care sunt o încântare pentru simţurile.

Printre deserturile pe bază de lapte se numără:

  • Sütlaç: este un budincă de orez cu lapte, care se coace în cuptor până când capătă o crustă aurie. Sütlaç este un desert simplu, dar delicios, care se poate servi rece sau cald, cu scorţişoară sau nucşoară presărate pe deasupra 
  • Kazandibi: este un desert făcut din lapte gros şi zahăr ars, care se răstoarnă pe o tavă pentru a-i da un aspect caramelizat. Kazandibi înseamnă „fundul cazanului” şi se referă la modul de preparare al acestui desert. Kazandibi are o textură cremoasă şi un gust dulce-amărui 
  • Tavuk göğsü: este un desert făcut din lapte, zahăr şi piept de pui fiert şi mărunţit. Tavuk göğsü înseamnă „piept de pui” şi este un desert de origine otomană, care era servit la curtea sultanilor. Tavuk göğsü are o textură fină şi un gust delicat de lapte 

Deserturile pe bază de aluat sunt cele mai populare şi mai variate dintre deserturile turceşti. Ele se bazează pe folosirea diferitelor tipuri de aluat (yufka, kadayıf, hamur), umplute sau acoperite cu nuci, fructe uscate sau ciocolată şi stropite cu sirop de zahăr aromatizat cu lămâie sau apă de trandafir, potrivit Istanbulepass.

Printre deserturile pe bază de aluat se numără:

  • Baklava: este un desert făcut din foi subţiri de aluat (yufka), umplute cu nuci măcinate (pistacii, fistic, migdale) şi stropite cu sirop de zahăr aromatizat cu lămâie. Baklava este un desert de origine otomană, care a fost inventat în bucătăria palatului Topkapı. Baklava are diferite variante în funcţie de regiune şi de tipul de nuci folosite. 
  • Künefe: un desert făcut din fire de aluat kadayıf umplute cu brânză şi presărate cu fistic, servit cald cu sirop de zahăr şi îngheţată .
  • Revani: o prăjitură dulce făcută din griş şi înmuiată în sirop de zahăr, aromată cu apă de trandafiri sau portocale şi decorată cu fistic  

 

Deserturile pe bază de fructe sunt următoarele:

  • Pestil: un desert făcut din fructe uscate şi nuci împletite pe un şnur şi înmuiate în must de struguri neîndulcit, apoi uscate la soare 
  • Lokum: un desert făcut din zahăr gelat cu nuci, aromat cu apă de trandafiri, lămâie sau portocale, şi tăiat în cuburi .
  • Aşure: un desert făcut din grâu fiert cu fructe uscate, nuci şi condimente, servit în boluri şi decorat cu rodii sau alte fructe 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici